ȘTIRI DIN:
Data: 01/11/2024

Actualitate

Exercițiu de evacuare în caz de cutremur, la Liceul Tehnologic Bucecea (foto)

Publicat

pe

Peste 400 de elevi, cadre didactice și personal auxiliar au participat, astăzi, la un exercițiu de evacuare în caz de cutremur.

La auzul semnalelor acustice, elevii au reacționat imediat și s-au adăpostit, sub bănci. Aceștia au așteptat un minut pentru a vedea dacă vor fi și replici ale seismului, iar apoi, însoțiți de profesori, au ieșit din sălile de clasă și s-au adunat în locurile marcate.

Persoanele responsabile la nivelul unității de învățământ au fost instruite cu privire la măsurile ce trebuie adoptate în cazul unei situații de urgență reale, astfel încât elevii și cadrele didactice să fie în siguranță.

Pe terenul de sport, elevii au avut ocazia să vadă autospeciala pirotehnică, hidroperforare, de descarcerare și au ascultat cu interes cum funcționează fiecare accesoriu, în parte.

Mulți dintre ei au aflat cum se protejează servanţii pompieri și pirotehnicienii pe timpul misiunilor. Unii au fost interesați și de pașii pe care trebuie să îi urmeze pentru a deveni salvatori.

Nu știm dacă vor fi pompieri sau nu, dar știm cu siguranță că ceea ce au învățat îi va ajuta să facă diferența dintre bine și rău.

La punctul de informare, toți participanții au primit materiale de informare preventivă din cadrul campaniilor naționale „R.I.S.C – Renunță, Improvizațiile sunt Catastrofale” , „Nu tremur la cutremur” „Viziune 2020”, „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău” și „Îndepărtează pericolele! Protejează-i pe cei dragi!”.

Activitățile de astăzi au fost desfășurate cu sprijinul Primăriei Orașului Bucecea, Serviciului pentru Situații de Urgență Bucecea și cadrelor didactice.

Acțiuni de informare și educare preventivă au continuat și în celelalte localități ale județului prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență. Pompierii voluntari au desfășurat și exerciții de evacuare în caz de cutremur sau incendiu.

Având ca slogan „ Împreună mai pregătiți ”, ISU Botoșani va desfășura până pe 4 martie a.c., activități de informare și educare preventivă în orașele Darabani, Ștefănești și municipiul Botoșani.

Mâine, între orele 10:00 – 13:00, vom fi prezenți la Școala Gimnazială Ștefănești, cu autospeciale de intervenție și sfaturi utile pentru cetățeni.

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

 

Actualitate

Elevele care au obținut nota 10 la Bacalaureat, premiate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (galerie foto)

Publicat

pe

Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani a premiat vineri, 1 noiembrie 2024, elevii din județul Botoșani, care au obţinut media 10 la examenul național de Bacalaureat, sesiunea 2024.

Astfel, în cadrul ceremoniei „Elevi de 10”, au fost recompensate cu diplome și premii în bani, IOLANDA CONSTANTIN și IULIA ALEXANDRA VANZARIUC, cele două eleve care, prin mediile de 10 obținute la examenul național de Bacalaureat, fac cinste întregului județ.

  • Premiile în bani, în valoare de 5.000 de lei, au fost asigurate de Ministerul Educației.

De asemenea, unităţile de învățământ în care au învăţat „Elevii de 10”, respectiv Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani și Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, au primit plachete, în semn de apreciere și recunoştinţă pentru calitatea învăţământului oferit.

La ceremonia „Elevi de 10” au fost prezenți Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, inspectori școlari, directori, cadre didactice și părinți.

„Prin aceste rezultate, județul Botoșani se remarcă, încă o dată, prin performanţă școlară!

Ne mândrim cu astfel de tineri care sunt un exemplu pentru toți elevii, prin determinarea de care au dat dovadă și prin munca pe care au depus-o pentru a atinge potențialul maxim, într-o încununare a unui parcurs educațional de excepție.

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani susține, încurajează, promovează și premiază performanța!” a transmis cu acest prilej, Bogdan Gheorghe Suruciuc, inspector școlar general al IȘJ Botoșani.

Sursa foto: https://www.facebook.com/profile

Citeste mai mult ...

Actualitate

A sunat la 112 după ajutor, când a realizat că nu mai găsește drumul spre casă (galerie foto)

Publicat

pe

Un bărbat în vârstă de 69 de ani, din municipiul Botoșani, rătăcit în pădurea de la marginea localității Corni, a fost găsit după mai bine de o oră de căutări, de pompierii militari și voluntari, dar și de pădurari.

Acesta a mers în pădure, la cules de ciuperci, în cursul dimineții. Puțin după ora 20.00, a realizat că nu mai găsește drumul spre casă și a sunat la 112 după ajutor.

Pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu o autospecială de intervenție,  polițiștii, pădurarii și pompierii voluntari din comuna Corni au început să îl caute, imediat.

Acesta a fost găsit în pădure, la aproximativ un kilometru de un drum de acces, fiind localizat cu ajutorul specialiștilor din cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale Botoșani.

Bărbatul s-a ales doar cu o sperietură zdravănă.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Atenție la sistemele și mijloacele folosite pentru încălzirea locuințelor!

Publicat

pe

În fiecare an, în sezonul rece, se produc incendii din cauza utilizării necorespunzătoare a mijloacelor folosite de cetățeni pentru asigurarea confortului termic în locuințe, avertizează reprezentanții ISU Botoșani.

Aceste evenimente pot fi prevenite dacă sunt respectate mai multe reguli elementare, menite să-i protejeze, atât pe aceștia, cât şi bunurile agonisite de-a lungul vieţii.

În perioada noiembrie 2023 – martie 2024, în județul Botoșani s-au produs 194 de incendii, cu 15 mai multe decât în iarna precedentă

Aproape jumătate dintre evenimente au fost generate de coșurile de fum necurățate de funingine, defecte sau neizolate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului (82 incendii).

  • 33 de incendii au izbucnit din cauza jarului căzut pe materiale combustibile sau a mijloacelor de încălzire defecte sau lăsate nesupravegheate;
  • alte 33 de evenimente s-au produs ca urmare a utilizării instalațiilor/aparatelor/echipamentelor electrice defecte.

Iarna trecută, cinci persoane și-au pierdut viața, iar nouă au ajuns la spital cu arsuri, în urma unor incendii violente

Alte 41 de persoane au fost salvate de pompieri din locuințele cuprinse de flăcări.

Jarul căzut din sobă, fumatul în locuri nepermise, mijloace de încălzire lăsate nesupravegheate sau folosirea substanțelor inflamabile pentru aprinderea focului în sobă au provocat aceste tragedii, în județul Botoșani, transmit reprezentanții ISU Botoșani.

Cucuteni, Suharău, Slobozia, Costești, Dorohoi, Călinești, Corlăteni, Botoșani, Cucorăni, Săveni și Coțușca sunt localitățile în care s-au produs evenimentele.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu care poate apărea odată cu exploatarea sobelor şi a coşurilor de fum, trebuie luate următoarele măsuri:

  • verificarea sobelor, a canalelor şi a coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere;
  • tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);
  • îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;
  • păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului;
  • în timpul funcționării, ușa sobei trebuie închisă;
  • în faţa sobelor cu lemne trebuie pusă o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;
  • focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor și trebuie stins înainte de a părăsi locuinţa și pe timpul nopții;
  • cenuşa şi jarul provenite de la sobe trebuie depozitate într-un loc special amenajat.
  • nu se vor introduce în sobe lemne cu lungimea mai mare decât focarul, iar acestea nu trebuie supraîncărcate.

Pentru mijloacele de încălzit locale sau centrale care folosesc combustibil lichid, se recomandă următoarele măsuri:

  • verificarea etanşeităţii conductelor de alimentare cu combustibil;
  • interzicerea supraalimentării cu combustibil;
  • alimentarea cu combustibil atunci când mijlocul de încălzire nu este în stare de funcţionare;
  • curăţarea periodică a conductelor de alimentare şi a duzelor de pulverizare.

O altă cauză a incendiilor din sezonul rece o reprezintă exploatarea necorespunzătoare a aparatelor electrice de încălzire şi a instalaţiilor electrice. Aceste evenimente pot fi evitate prin adoptarea următoarele măsuri:

  • nu trebuie utilizate instalaţii electrice defecte, montate direct pe materiale combustibile, cu improvizaţii, cu legături electrice neacoperite de material electroizolant etc.;
  • reparaţiile la instalaţiile electrice trebuie executate doar de personal autorizat;
  • nu trebuie suprasolicitate circuitele electrice prin racordarea unor consumatori electrici care depăşesc puterea nominală a acestora;
  • sistemele de încălzire electrice aflate în funcţiune vor fi supravegheate permanent, chiar dacă sunt prevăzute cu mijloace de protecţie (termostat).

Reşourile pot constitui o sursă de aprindere dacă sunt așezate în locuri necorespunzătoare: sub birouri, rafturi, tejghele, aproape de perdele, de pat etc. unde probabilitatea de a intra în contact cu materiale combustibile (textile, hârtie, lemn etc.) este foarte mare. De asemenea, reşourile improvizate şi artizanale prezintă risc deosebit din cauza puterii mari a acestora şi a deficienţelor ce pot apărea pe circuitele de alimentare, aspecte ce conduc la suprasolicitarea instalaţiei electrice la care sunt racordate (conductori, prize, ştechere etc.)

Materiale de informare preventivă:

Clipuri video:

https://youtu.be/6i_AqMJ_TSw?t=2

https://youtu.be/p7zGgElCYOU

https://youtu.be/ixUc6UmdzHY

https://youtu.be/Q14728rKBAM

https://youtu.be/Honyz6YTLV8

https://youtu.be/RZDC1nb02bY?t=4

https://youtu.be/zQjeT5L2M8s

Sursa foto: I.S.U.J. Iași

Citeste mai mult ...

ULTIMA ORĂ

Actualitate32 de minute in urma

Elevele care au obținut nota 10 la Bacalaureat, premiate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (galerie foto)

Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani a premiat vineri, 1 noiembrie 2024, elevii din județul Botoșani, care au obţinut media 10 la...

Actualitate2 ore in urma

A sunat la 112 după ajutor, când a realizat că nu mai găsește drumul spre casă (galerie foto)

Un bărbat în vârstă de 69 de ani, din municipiul Botoșani, rătăcit în pădurea de la marginea localității Corni, a...

Actualitate11 ore in urma

Atenție la sistemele și mijloacele folosite pentru încălzirea locuințelor!

În fiecare an, în sezonul rece, se produc incendii din cauza utilizării necorespunzătoare a mijloacelor folosite de cetățeni pentru asigurarea...

Actualitate13 ore in urma

Autoturism căutat de autoritățile din Franța, descoperit de polițiștii de frontieră de la Rădăuți-Prut

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți-Prut au descoperit la controlul de frontieră şi indisponibilizat pentru continuarea...

Botoșani19 ore in urma

„Seara discuțiilor liberale”, o întâlnire a candidaților PNL la parlamentare cu cetățenii (foto, video)

Filiala Municipală Botoșani a Partidului Național Liberal a organizat, joi seara, în sala Ballroom de la Casa Lux, evenimentul intitulat...

Botoșani21 de ore in urma

Spectacolul „Bocitoarele vesele”, în acest sfârșit de săptămână, la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Colectivul Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani vă invită sâmbătă, 2 noiembrie și duminică, 3 noiembrie, de la ora 18.00, la Casa...

Eveniment

CURS VALUTAR

Politică

PROGNOZA METEO

Stiri din Botoșani

Actualitate22 de ore in urma

Tânăr fără permis, depistat de polițiști la volanul unui autoturism neînmatriculat

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe Calea Națională, din municipiul Botoșani, un...

Actualitate2 zile in urma

Proiectul drumului de mare viteză Botoșani – Suceava a trecut de prima analiză (foto)

Documentația tehnică realizată de firma CONSITRANS pentru drumul de mare viteză Botoșani-Suceava a fost aprobată în prima etapă a Analizei...

Botoșani2 zile in urma

„Legenda Cetății Neamțului”, pe scena Teatrului Vasilache din Botoșani (foto)

Colectivul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Vasilache” din Botoșani vă invită, în zilele de joi, 31 octombrie 2024, de la...

Actualitate2 zile in urma

Tânăr reținut pentru furtul a două biciclete

Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr,...

Actualitate3 zile in urma

Restricții de circulație pe una din cele mai circulate străzi din municipiul Botoșani (galerie foto)

Lucrările de reabilitare și modernizare a uneia din cele mai circulate străzi din municipiul Botoșani continuă! Mâine, 30 octombrie 2024,...

Actualitate5 zile in urma

Liviu Ciobotariu, antrenorul FC Botoșani: suntem obligați să fim cu gândul doar la victorie! (video)

FC Botoșani va primi luni, 28 octombrie, de la ora 18.00, pe stadionul „Municipal”, vizita formației „U” Cluj într-un meci...

Administrație5 zile in urma

Primarul Municipiului Botoșani a depus jurământul pentru cel de-al doilea mandat

Duminică, 27 octombrie 2024, primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Ionuț Andrei, a depus jurământul pentru cel de-al doilea mandat, reafirmând angajamentul...

Divertisment

Anunțuri si informări

Momentul de cultură

Actualitate