Darabani
Exercițiu de evacuare în caz de incendiu cu elevii unui liceu din județ (galerie foto)
Astăzi, 24 aprilie 2024, la ora 10.00, a sunat alarma de incendiu la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani.
Din fericire, a fost vorba doar de un exercițiu organizat de pompieri, la solicitarea cadrelor didactice.
La auzul semnalelor acustice, elevii au reacționat imediat și, însoțiți de profesori, au ieșit din clase în mod organizat și s-au deplasat la locul de adunare.
Aici, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani le-au transmis elevilor următoarele sfaturi în cazul producerii unui incendiu în incinta școlii:
- anunțați incendiul primului adult pe care îl întâlniți și păstraţi-vă calmul;
- părăsiți clădirea sub supravegherea și îndrumarea unui cadru didactic;
- urmaţi căile de evacuare marcate. Nu vă întoarceţi spre locurile în care se manifestă incendiul pentru a vă lua ghiozdanele sau alte obiecte de valoare! Viaţa este mai importantă!
- când aţi ajuns în curte, îndreptaţi-vă spre locul de adunare marcat corespunzător. Aici, cadrele didactice vor face prezenţa.
- aşteptaţi intervenția pompierilor.
În cazul unui incendiu produs în locuință, pompierii au recomandat elevilor următoarele:
- să anunţe imediat părinţii sau pe cei din jur, să strige după ajutor sau sune la 112 dacă sunt singuri;
- să își ajute frații sau prietenii de joacă mai mici pe timpul evacuării din clădire;
- să nu se ascundă în diferite locuri (sub pat, în dulap etc.);
- dacă este mult fum, să înainteze în genunchi, deoarece la nivelul podelei pot respira mai bine;
- să nu se întoarcă în clădire, nici măcar pentru animalele sau alte bunuri de valoare.
Cu acest prilej, elevii au avut ocazia să vadă mijloacele tehnice și echipamentele folosite de pompieri în misiuni, la fața locului fiind prezent și un echipaj din cadrul Punctului de Lucru Darabani, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.
La final, copiii au primit materiale informative din cadrul campaniilor naționale „R.I.S.C.”, „Nu tremur la cutremur”, „Ai grijă la cea mai mare grijă:siguranța copilului tău”, „Îndepărtează pericolele. Protejează-i pe cei dragi!” și „Viziune 2020”.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.
Activitatea s-a desfășurat la solicitarea unității de învățământ, în cadrul programului național „Săptămâna Verde”.
Actualitate
Bărbatul din Darabani care a omorât o femeie și a rănit-o grav pe alta, arestat preventiv pentru 30 de zile
Ciobanu Radu, în vârstă de 50 de ani, din orașul Darabani, a fost arestat preventiv vineri seară, 6 decembrie, în urma unui mandat emis de magistrații Tribunalului Botoșani.
Acesta este acuzat de omor, tentativă de omor calificat și violare de domiciliu.
Incidentul a fost sesizat joi, când polițiștii din Darabani au primit o alertă privind agresarea unei femei de 92 de ani din localitate. Victima, care a suferit leziuni la nivelul capului, s-a prezentat la o unitate medicală pentru îngrijiri.
În urma investigațiilor inițiate pentru infracțiunea de tentativă de omor, anchetatorii au descins la domiciliul principalului suspect, din orașul Darabani, unde au descoperit trupul unei femei decedate, confirmându-se suspiciunile privind implicarea acestuia în faptele grave. În scurt timp, bărbatul a devenit suspect de omor și a fost arestat.
Magistrații Tribunalului Botoșani au admis propunerea formulată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, și au dispus arestarea preventivă a inculpatului Ciobanu Radu, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de omor calificat și omor.
„Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani formulată în dosarul nr. 296/142/P/2024. În baza art. 202 alin. 1 i 3 Cod procedură penală, art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, art. 224 Cod procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpatului Ciobanu Radu, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de omor calificat, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 32 alineatul 1 raportat la articolul 188 alineatul 1 și 2, 189 alineatul 1 litera e, alineatul 2 din Codul Penal, persoană vătămată CV și omor, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 188 alineatul 1 din Codul Penal, victimă CA toate cu aplicarea articolului 38 alineatul 1 din Codul Penal, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 06.12.2024, până la data de 04.01.2025, inclusiv.
În baza art. 230 alin. 1 Cod procedură penală dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul apărătorului desemnat din oficiu – avocat Codru Olivian, în sumă de 360 lei se va achita Baroului Botoșani din fondul Ministerului Justiției. Cu drept de contestație în termen de 48 de ore de la pronunțare pentru inculpat și pentru procuror. Pronunțată în camera de consiliu, azi, 06.12.2024, ora 18.33.”
Actualitate
Val de incendii în acest sfârșit de săptămână, provocate de coșurile de fum defecte (foto, video)
Patru incendii au fost produse, la nivelul județului Botoșani, doar în cursul zilei de vineri, 6 decembrie, iar alte două incendii au fost înregistrate pe parcursul zilei de sâmbătă, 7 decembrie, din cauza coșurilor de fum defecte.
Astfel, un bloc și două case din localitățile Darabani, Havârna și Mănăstirea Doamnei au fost în pericol, vineri, 6 decembrie, din cauza coșurilor de fum necurățate de funingine sau neizolate termic față de materialele combustibile din structura acoperișurilor.
- Pompierii militari din Darabani și Botoșani, dar și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din Darabani și Havârna au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.
La Darabani și Havârna a ars funinginea depusă pe pereții interiori ai coșurilor de fum. În urma incendiului produs la Mănăstirea Doamnei a ars camera centralei.
De asemenea, o casă din localitatea Dragalina a fost distrusă parțial în urma unui incendiu care s-a produs în cursul zilei de vineri, după ce tavanul din lemn s-a aprins de la o sobă supraîncălzită. În momentul producerii evenimentului, proprietarii erau într-o anexă din gospodărie. Aceștia au observat flăcările în momentul în care bunurile din două camere ardeau și au sunat după ajutor, la 112.
- La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Hlipiceni.
Nici ziua de sâmbătă nu a fost una lipsită de evenimente nedorite, constând în incendii provocate de coșuri de fum necurățat de funingine.
Astfel, o casă din localitatea Bodeasa a fost în pericol, sâmbătă dimineață, după ce funinginea din coșul de fum s-a aprins.
- Pompierii din cadrul Stației Săveni au intervenit prompt și au stins flăcările înainte ca acestea să producă pagube materiale însemnate.
Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind coș de fum necurățat de funingine.
Aceștia au constatat faptul că ardeau tavanul de lemn și bunurile din două camere și au intervenit rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la o a treia încăpere și acoperiș.
Tot în cursul zilei de sâmbătă, casa unei femei din localitatea Dracșani a fost afectată de un incendiu izbucnit în jurul coșului de fum.
- Pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, Punctului de Lucru Flămânzi și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Sulița au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.
Proprietara, o femeie în vârstă de 79 de ani, a suferit un atac de panică și a primit îngrijiri medicale la fața locului de la un echipaj SMURD.
Aceasta a refuzat transportul la spital.
Cauza probabilă de producere a evenimentului a fost stabilită ca fiind coș de fum neizolat termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.
***
Reprezentanții ISU Botoșani reamintesc faptul că în sezonul rece multe dintre incendii se produc din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului, și prin urmare, recomandă următoarele:
- Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).
- Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.
- Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).
- Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.
- Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.
De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.
Material de informare preventivă:
Actualitate
Săptămâna viitoare, elevii din clasele a VIII-a vor avea simulare la examenul de Evaluare Națională
Săptămâna viitoare, în zilele de 11 și 12 decembrie 2024, elevii din clasele a VIII-a vor participa la prima simulare județeană a examenului de Evaluare Națională 2025.
La nivelul județului Botoșani, simularea se va organiza în 104 unități de învățământ și va implica participarea a 2.781 de elevi din învățământul de masă.
Simulările județene au fost stabilite încă de la începutul anului școlar 2024-2025, conform Planului managerial al inspectorului școlar general și au ca obiectiv principal familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real, dar și optimizarea rezultatelor obținute de către elevii din Botoșani la finalul studiilor gimnaziale.
Simulările județene ale examenului de Evaluare Națională se desfășoară în baza unei proceduri elaborate la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani și transmisă tuturor unităților de învățământ.
Probele scrise încep la ora 9.00, pentru elevii care învață de dimineață, și la ora 14.00, pentru elevii din schimbul al II-lea. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare.
„Subiectele sunt elaborate în cadrul unor comisii de specialitate, constituite la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, pe baza conținuturilor/ competențelor asociate acestora, studiate până în momentul desfășurării simulării, conform programelor de examen aprobate de Ministerul Educației. Subiectele și baremele se vor publica în fiecare zi, pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani.” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.
Evaluarea lucrărilor se va realiza de către profesorii din unitățile de învățământ, iar rezultatele vor fi comunicate individual până în data de 10 ianuarie 2025. Notele nu se trec în catalog decât la solicitarea scrisă a părintelui.
Rezultatele obținute se vor analiza, la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri de intervenție pentru îmbunătățirea rezultatelor la examenul din vară, potrivit celor precizate de reprezentanții IȘJ Botoșani.
Sursa foto: Stirile ProTV
-
Evenimentcu o zi in urma
Spiritul Crăciunului, celebrat prin două spectacole de excepție susținute de Filarmonica „George Enescu” (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
Tineri reținuți de polițiști pentru loviri sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
De ce nu este sănătos să mâncăm la ore târzii
-
Momentul de culturăcu o zi in urma
Primul atentat cu bombă din istoria României, în clădirea Senatului
-
Actualitatecu o zi in urma
Polițiștii de siguranță școlară continuă Campania „Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția”
-
Stiri nationalecu o zi in urma
Polonia va prelua, la 1 ianuarie 2025, președinția Consiliului Uniunii Europene
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Horaţiu Potra, liderul unei grupări de mercenari, a fost reţinut pentru 24 de ore
-
Actualitatecu o zi in urma
Autoturism cu avarii depistat în trafic. Ce au descoperit polițiștii