Dorohoi
Elevii unei școli gimnaziale, în vizită la Detașamentul de Pompieri Dorohoi (galerie foto)
„Nu ne jucăm cu focul!“, „Nu aprindem lumânări în casă și nici în curte!”, „Dacă avem o problemă, cerem ajutorul părinților sau al doamnelor învățătoare!“, sunt lucruri pe care copiii le învață de mici.
Pentru a înțelege mai bine aceste sfaturi, elevii de la Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi au vizitat, marți dimineață, Detașamentul de Pompieri Dorohoi.
- La acțiune au participat peste 30 de copii și cadre didactice.
Pompierii le-au arătat autospecialele pe care le folosesc pentru stingerea incendiilor sau pentru salvarea persoanelor implicate în diferite evenimente ce le pot pune viața în pericol. Copiii au urcat și în autospeciale și au probat echipamentele de protecție folosite de salvatori pe timpul intervențiilor.
Pompierii le-au vorbit, pe înțelesul lor, despre comportamentul în cazul producerii unui incendiu în incinta școlii, prezentându-le următorii pași:
- anunțați incendiul primului adult pe care îl întâlniți;
- ieșiți din clădire sub supravegherea și îndrumarea educatoarelor;
- nu vă întoarceţi spre locurile în care se manifestă incendiul pentru a vă lua ghiozdanele sau alte obiecte de valoare;
- aşteptaţi intervenția pompierilor.
Totodată, pompierii le-au oferit următoarele sfaturi pentru ca ei să fie în siguranță:
- nu vă jucați cu chibrituri, brichete și nu aprindeţi lumânări în casă;
- nu trageți de cablurile electrice sau de prize, deoarece există pericol de electrocutare;
- nu vă jucați în preajma aragazului și nu lăsați jucăriile în imediata apropiere a acestuia;
- nu așezați pe radiatoare sau plite, jucării, haine sau alte lucruri care pot lua foc;
- nu imitați lucrurile periculoase pe care le vedeți pe internet.
Activitatea a fost organizată la inițiativa unității de învățământ, în cadrul Programului național „Școala Altfel”, precizează reprezentanții ISU Botoșani.
Actualitate
Autoturism cu avarii depistat în trafic. Ce au descoperit polițiștii
Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi au identificat pe drumul public, din comuna Cordăreni, un autoturism care prezenta avarii.
Ulterior, a fost stabilită identitatea conducătorului auto, în persoana unui tânăr, de 24 de ani, din comuna Vorniceni, precum și faptul că acesta avea suspendată exercitarea dreptului de a conduce.
Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.
Actualitate
Casă distrusă de un incendiu, proprietara a ajuns la spital pentru îngrijiri medicale (foto)
O femeie, în vârstă de 63 ani, a suferit arsuri la nivelul membrelor inferioare în urma unui incendiu ce a izbucnit, sâmbătă, într-o casă din localitatea Pădureni. Fratele ei a ajutat-o să iasă din locuința cuprinsă de flăcări. Tot el a încercat să stingă incendiul, dar nu a reușit și a sunat după ajutor la 112.
La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD. Femeia a fost găsită în afara locuinței, fiind preluată de echipajul medical și transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.
Pompierii au constatat faptul că locuința ardea în totalitate.
Cel mai probabil, incendiul s-a produs în timp ce femeia a încercat să aprindă focul cu motorină.
Pentru evitarea unor astfel de evenimente, pompierii recomandăm să nu aprindeți focul cu benzină, gaz sau motorină! Vă puneți viața în pericol, dar și lucrurile pentru care ați muncit de-a lungul timpului, avertizează aceștia.
Benzina, gazul sau alte lichide inflamabile nu trebuie folosite niciodată pentru aprinderea focului în sobă. Acestea sunt foarte periculoase și pot produce incendii.
Aveți grijă să nu folosiți alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba, atenționează reprezentanții ISU Botoșani.
Actualitate
Val de incendii în acest sfârșit de săptămână, provocate de coșurile de fum defecte (foto, video)
Patru incendii au fost produse, la nivelul județului Botoșani, doar în cursul zilei de vineri, 6 decembrie, iar alte două incendii au fost înregistrate pe parcursul zilei de sâmbătă, 7 decembrie, din cauza coșurilor de fum defecte.
Astfel, un bloc și două case din localitățile Darabani, Havârna și Mănăstirea Doamnei au fost în pericol, vineri, 6 decembrie, din cauza coșurilor de fum necurățate de funingine sau neizolate termic față de materialele combustibile din structura acoperișurilor.
- Pompierii militari din Darabani și Botoșani, dar și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din Darabani și Havârna au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.
La Darabani și Havârna a ars funinginea depusă pe pereții interiori ai coșurilor de fum. În urma incendiului produs la Mănăstirea Doamnei a ars camera centralei.
De asemenea, o casă din localitatea Dragalina a fost distrusă parțial în urma unui incendiu care s-a produs în cursul zilei de vineri, după ce tavanul din lemn s-a aprins de la o sobă supraîncălzită. În momentul producerii evenimentului, proprietarii erau într-o anexă din gospodărie. Aceștia au observat flăcările în momentul în care bunurile din două camere ardeau și au sunat după ajutor, la 112.
- La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Hlipiceni.
Nici ziua de sâmbătă nu a fost una lipsită de evenimente nedorite, constând în incendii provocate de coșuri de fum necurățat de funingine.
Astfel, o casă din localitatea Bodeasa a fost în pericol, sâmbătă dimineață, după ce funinginea din coșul de fum s-a aprins.
- Pompierii din cadrul Stației Săveni au intervenit prompt și au stins flăcările înainte ca acestea să producă pagube materiale însemnate.
Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind coș de fum necurățat de funingine.
Aceștia au constatat faptul că ardeau tavanul de lemn și bunurile din două camere și au intervenit rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la o a treia încăpere și acoperiș.
Tot în cursul zilei de sâmbătă, casa unei femei din localitatea Dracșani a fost afectată de un incendiu izbucnit în jurul coșului de fum.
- Pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, Punctului de Lucru Flămânzi și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Sulița au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.
Proprietara, o femeie în vârstă de 79 de ani, a suferit un atac de panică și a primit îngrijiri medicale la fața locului de la un echipaj SMURD.
Aceasta a refuzat transportul la spital.
Cauza probabilă de producere a evenimentului a fost stabilită ca fiind coș de fum neizolat termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.
***
Reprezentanții ISU Botoșani reamintesc faptul că în sezonul rece multe dintre incendii se produc din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului, și prin urmare, recomandă următoarele:
- Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).
- Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.
- Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).
- Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.
- Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.
De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.
Material de informare preventivă:
-
Evenimentcu o zi in urma
Spiritul Crăciunului, celebrat prin două spectacole de excepție susținute de Filarmonica „George Enescu” (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
Tineri reținuți de polițiști pentru loviri sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice (foto)
-
Actualitatecu o zi in urma
De ce nu este sănătos să mâncăm la ore târzii
-
Momentul de culturăcu 2 zile in urma
Primul atentat cu bombă din istoria României, în clădirea Senatului
-
Actualitatecu o zi in urma
Polițiștii de siguranță școlară continuă Campania „Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția”
-
Stiri nationalecu o zi in urma
Polonia va prelua, la 1 ianuarie 2025, președinția Consiliului Uniunii Europene
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Horaţiu Potra, liderul unei grupări de mercenari, a fost reţinut pentru 24 de ore
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Autoturism cu avarii depistat în trafic. Ce au descoperit polițiștii