ȘTIRI DIN:
Data: 15/09/2024

Se intampla langa noi

Doi morți și 8 răniți într-un grav accident rutier pe DN2, la Bălcăuți, județul Suceava (foto)

Publicat

pe

Luni dimineață, în jurul orei 06.00, un grav accident rutier s-a petrecut pe DN 2, pe raza localității Bălcăuți din județul Suceava. În eveniment au fost implicate două autoturisme și un microbuz.

La sosirea echipajelor de intervenție la fața locului au fost identificate 10 victime, dintre care 2 copii, șoferii celor 3 autovehicule implicate în accident fiind găsiți încarcerați, potrivit obiectivdesuceava.ro

Pompierii au intervenit pentru  descarcerarea victimelor, concomitent cu acordarea măsurilor de prim ajutor calificat.

  • Având în vedere numărul persoanelor implicate, pentru gestionarea eficientă a evenimentului și suplimentarea resurselor medicale, s-a activat Planul Roșu de Intervenție la nivelul județului Suceava.

Astfel, la fața locului au intervenit pompierii militari, cu două autospeciale pentru descarcerare și 4 resurse medicale (2 echipaje de prim-ajutor, ambulanța SMURD-TIM și 1 ATPVM), cu sprijinul a cinci echipaje SAJ.

Șoferii a două autoturisme implicate în accident au intrat în stop cardio-repirator și, din nefericire, după consumarea protocolului de resuscitare, cei doi bărbați au fost declarați decedați.

Celelalte 8 persoane rănite, cu diferite traumatisme, dar conștiente și cooperante, au primit îngrijiri medicale la fața locului și, rând pe rând, au fost transportate la unitățile spitalicești de la Rădăuți și Suceava, arată obiectivdesuceava.ro

Din primele cercetări efectuate cu privire la tragicul accident rezultă că, luni dimineață, în jurul orei 06.00, Bordeianu Iulian, de 28 ani, din Bacău, conducea un microbuz de persoane (7+1) marca Mercedes Vito, pe E85-DN2 din direcția Suceava-Siret, iar când a ajuns la Km 470, imediat după localitatea Ratoș, comuna Bălcăuți, fiind în urcare, a intrat în impact frontal cu autoturismul marca Dacia Logan condus de Coțovanu Emil, de 78 ani, din Suceava, care se deplasa din direcția Siret spre Suceava. Totodată, în acest carambol s-a tamponat și un autoturism marca Ford, condus de Asurdoaiei Dănuț, de 63 ani, din Rădăuți.

În urma impactului a rezultat decesul conducătorilor auto Coțovanu Emil și Asurdoaiei Dănuț și rănirea conducătorului auto Bordeianu Iulian și a 7 persoane din mașina acestuia, dintre care 2 minori.

  • La ora 07.23 a fost dezactivat Planul Roșu de Intervenție.

Conform dr. Dan Teodorovici, la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean Suceava, în urma accidentului de la Bălcăuți au ajuns până la ora 10.20 șase pacienți. Toți pacienții sunt conștienți, stabili hemodinamic dar politraumatizați. O pacientă de 63 de ani, cu fractură la nivelul coloanei lombare, a fost internată la neurochirurgie, restul pacienților (o femeie de 59 și două femei de 42 de ani și doi copii de 8 și 16 ani, fiind în curs de investigații.

  • Verificările poliției au stabilit că în microbuz se aflau 7 persoane de naționalitate ucraineană, din care 2 minori.

Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, cercetările fiind continuate pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor producerii evenimentului rutier.

Se intampla langa noi

Expoziția „Cărările Luminii”, la Muzeul de Istorie din Suceava

Publicat

pe

La Muzeul de Istorie din Suceava a avut loc joi, 12 septembrie, vernisajul expoziției „Cărările Luminii”, semnată de Silviu Oravitzan. Expoziția cuprinde opere care dezvăluie conexiunile profunde dintre tradiția bizantină și contemporaneitate, ce „surprind și conțin în sine Lumina – universală, culturală, religioasă”, informează site-ul muzeulbucovinei.ro, citat de ziarullumina.ro

Artistul Silviu Oravitzan a fost remarcat și elogiat de critici de artă și oameni de cultură români și străini ca fiind „pictor al Luminii” datorită preocupării de a surprinde în operele sale lumina.

Silviu Oravitzan a expus în mari orașe din străinătate (New York, Paris, Viena, Marsilia) și din țară (București, Timișoara, Cluj-Napoca). „Dincolo de profundele implicații spirituale și artistice, întâlnirea cu viziunea simbolică a lui Silviu Oravitzan înseamnă și o punte, peste vremuri, între Banat și Bucovina, spații culturale în care geometria așezării chibzuite se oglindește în clara geometrie interioară a unor străvechi tâlcuri și noime”, scrie Marcel Tolcea, citat de sursa menționată.

Expoziția, organizată de Muzeul Național al Bucovinei în colaborare cu Muzeul Național al Banatului și Fundația „Oravitzan”, va fi deschisă spre vizitare până în data de 3 noiembrie 2024.

 

Citeste mai mult ...

Se intampla langa noi

A patra ediție a Festivalului Familiei la Iași (foto)

Publicat

pe

Duminică, 8 septembrie 2024, Arhiepiscopia Iașilor, prin Departamentul „Pro Vita” din cadrul Sectorului de misiune, a organizat cea de-a patra ediție a Festivalului Familiei.

Programul artistic al Festivalului Familiei a cuprins momente susținute de Corul de copii al municipiului Iași, Teatrul de păpuși ZUM ZUM, Bogdan Ota, dar și bursieri „Pro Vita” Iași, potrivit ziarullumina.ro

  • Sunt copii și tineri pasionați de muzică, unii soliști, alții cântă la pian, chitară sau fluier.

Ediția din acest an a fost dedicată în mod special familiilor cu mulți copii, iar bursierii „Pro Vita” Iași, pe lângă momentele artistice, au avut și propriile expoziții de picturi și lucrări artistice. Vizitatorii le-au putut admira și achiziționa, susținând astfel pasiunile și talentele copiilor care provin din familii numeroase, iar fondurile adunate vor fi direcționate către bursele „Pro Vita” din cadrul Proiectului de susținere la studii, parte din Programul de solidaritate pentru familia cu mulți copii „Sfântul Stelian”.

Mai multe detalii despre ediția a patra a festivalului dedicat familiei creștine a oferit Otilia Palade, director executiv „Pro Vita” Iași:

„Anul acesta, la Festivalul Familiei, avem două obiective. Primul obiectiv, acela de a aduce împreună oameni și activități de valoare care au în centrul activității lor familia și promovează valorile familiei, iar pe de altă parte, anul acesta ne-am propus să scoatem în evidență familiile cu mulți copii”, a precizat Otilia Palade.

La rândul său, părintele Radu Brînză, coordonatorul Departamentului „Pro Vita”, a vorbit despre impactul acestui eveniment asupra societății: „Dacă ne uităm în spatele nostru, vedem foarte mulți copii, vedem bunici, vedem părinți, toată lumea este încântată de oferta aceasta pe care o punem la dispoziție, ofertă care înseamnă interacțiune, diversificare a acțiunilor”, a transmis părintele Radu Brînză.

Sursa foto: ziarullumina.ro

Citeste mai mult ...

Se intampla langa noi

Tinerii misionari din Moldova s-au reunit la Iași (foto)

Publicat

pe

La Iași a început luni, 26 august, cea de-a patra ediție a Întâlnirii tinerilor ortodocși din Moldova. Peste 1.500 de participanți, voluntari și moderatori s-au adunat în capitala Moldovei la evenimentul care are ca temă: „Ce pot face pentru vindecarea aproapelui meu?”, potrivit ziarullumina.ro

  • Sute de tineri din întreaga regiune a Moldovei s-au adunat luni, începând cu ora 12.00, la Catedrala Mitropolitană din Iași, pentru a participa la deschiderea oficială a ITO Moldova.

Festivitatea a debutat cu defilarea participanților din Mitropolia Moldovei și Bucovinei (județele Iași, Botoșani, Neamț, Suceava, Bacău și Vaslui), din Republica Moldova și Ucraina. În continuare, cei prezenți au luat parte la o slujbă de Te Deum, iar oficialitățile centrale și locale, reprezentanții diferitelor instituții și invitații evenimentului au rostit câteva alocuțiuni.

În cadrul ceremoniei de deschidere, Înalt­preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a adresat tinerilor prezenți un cuvânt de învățătură.

„Există o categorie de oameni printre care vă numărați și voi, care căutând aceleași lucruri – bucurie, dragoste și împlinire – o faceți în legătură cu Dumnezeu. Făcând-o în legătură cu Dumnezeu, având un duhovnic care vă ascultă, vă înțelege, vă iartă, vă binecuvântează, întâlnindu-vă la nivel de parohie din când în când, la nivel de protopopiat, la nivel de județ și, iată, la o întâlnire precum aceasta, cred că simțiți și veți simți, sper, în aceste zile că aveți și bucurie în voi, că vă simțiți împliniți lăuntric, că iubiți și că sunteți iubiți. Acesta este și gândul pe care îl așez la rădăcina acestei întâlniri: să vă dăruiască Dumnezeu să căutați în direcția cea bună cele care vă umplu sufletul. Întâlnirea din această zi și din aceste zile este o mărturie pentru aceasta”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

La rândul său, Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, a adresat un cuvânt de bun-venit participanților.

  • În după-amiaza zilei de luni, tinerii au participat la câteva sesiuni de dialog, organizate de voluntarii și coordonatorii ITOM.

Luni seara, în Grădina Palas Mall din Iași, a avut loc conferința intitulată: „Ce pot face pentru vindecarea aproapelui meu?”, susținută de părintele Pimen Vlad, starețul Chiliei „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” a Schitului Lacu din Sfântul Munte Athos.

Conferința a fost organizată în cadrul celei de-a patra ediții a Întâlnirii tinerilor ortodocși din Moldova. Au fost prezenți cei 1.500 de tineri participanți, dar și zeci de oameni doritori să asculte sfaturile și învățăturile părintelui din Athos.

Părintele Pimen Vlad le-a explicat tinerilor că dragostea trebuie să fie ținta noastră: „Dragostea caută întotdeauna să îi fie bine aproapelui. Se uită întotdeauna și la celălalt. Dacă încercăm să punem dragostea ca țintă a noastră, să o avem în familie, să o avem în jurul nostru, atunci nu vom mai fi nepăsători. Să ne uităm și la cel de lângă noi că poate este obosit, amărât sau necăjit și să vedem cum îl putem ajuta. Să îi preluăm din greutăți. Și asta ar trebui să o facem cu toții, fiecare la nivelul lui. Pentru că sunteți tineri aici, să nu fiți nepăsători în familie, încercați să fiți alături de părinții voștri la toate cele ale casei. Să încercăm să practicăm dragostea, să o punem în practică la toate nivelurile”.

 

Citeste mai mult ...

ULTIMA ORĂ

Eveniment

CURS VALUTAR

Politică

PROGNOZA METEO

Stiri din Botoșani

Actualitateo zi in urma

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani deschide Stagiunea 2024 – 2025 cu o premieră! (foto)

Colectivul Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani invită iubitorii de teatru, în acest sfârșit de săptămână, la premiera spectacolului „L.M.A.” de Selma...

Actualitateo zi in urma

Sunt așteptate și astăzi perioade cu averse torențiale și importante cantitativ, la Botoșani

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat prognoza și a prelungit Codul Portocaliu de ploi pentru județul Botoșani, până astăzi, la...

Actualitate2 zile in urma

13 septembrie – Ziua Pompierilor din România, marcată la Botoșani (galerie foto)

Ziua Pompierilor din România este sărbătorită, în fiecare an, pe 13 septembrie, marcând un moment important din istoria Armei. Această...

Actualitate2 zile in urma

Aflat la al treilea mandat, noul prefect de Botoșani a depus astăzi jurământul de credință (foto, video)

Practic, Dan Nechifor revine în funcția din care a fost înlocuit, în luna februarie 2022, de către Sorin Cornilă, ocupând...

Actualitate2 zile in urma

Sunt prognozate averse torențiale la Botoșani, în următoarele ore

Județul Botoșani se va afla sub o avertizare meteorologică tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, de astăzi, de la...

Actualitate3 zile in urma

Vineri, 13 septembrie, „Ziua Porților Deschise” la sediile subunităților de pompieri din județ (video)

În fiecare an, Ziua Pompierilor din România este sărbătorită pe data de 13 septembrie. Astfel, vineri, începând cu ora 12.00,...

Actualitate3 zile in urma

Bărbat reținut de polițiști pentru racolarea unui minor în scopuri sexuale și șantaj

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat,...

Divertisment

Anunțuri si informări

Momentul de cultură

Actualitate