Dorohoi
Desfășurare de forțe ale poliției la Dorohoi, tânăr periculos reținut

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au beneficiat de suportul polițiștilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale și ai Serviciului pentru Combaterea Criminalității Organizate, în acțiunile lor de documentare a unor fapte săvârșite de un tânăr în vârstă de 24 de ani, domiciliat în municipiul Dorohoi, bănuit de comiterea mai multor infracțiuni, printre care șantaj, amenințare și tulburarea ordinii și liniștii publice.
Pe data de 13 februarie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Biroul de Investigații Criminale au emis o ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele acestuia.
Conform investigațiilor desfășurate până în prezent, cu o săptămână înainte, în perioada 5-7 februarie 2024, suspectul a adresat în mod repetat amenințări unui alt bărbat din municipiul Dorohoi, în vârstă de 36 de ani, atât prin intermediul unei rețele de socializare, cât și în mod direct, în locuri publice, cu scopul de a obține de la acesta în mod nejustificat o serie de beneficii materiale, în special bani.
Pentru a documenta activitățile infracționale, polițiștii au efectuat o percheziție domiciliară la locuința suspectului, unde au fost identificate și confiscate mai multe bunuri relevante pentru investigație. Printre acestea s-au numărat o armă tip carabină, o macetă, 14 plicuri conținând o substanță solidă sub formă de cristale, un dispozitiv de mărunțit, telefoane mobile și două permise de conducere care aparțineau suspectului, dar care conțineau date de identificare alterate.
În urma descinderii, anchetatorii au extins cercetările pentru a documenta și alte posibile infracțiuni, cum ar fi nerespectarea regimului armelor și munițiilor, fals material în înscrisuri oficiale și deținerea de droguri de mare risc pentru consum personal, fără drept.
La operațiune au fost solicitați și polițiști din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Rădăuți Prut, inclusiv a unui câine specializat în detectarea drogurilor.
Sursa foto: Puterea
Actualitate
Se anunță vreme frumoasă și caldă de Paști

Vântul se potolește, se reduc condițiile de precipitații, iar temperaturile cresc din nou de duminică, în prima zi de Paști.
Se anunţă vreme frumoasă și caldă de Paști. Vântul se potolește, se reduc condițiile de precipitații, iar temperaturile cresc din nou de duminică, a precizat meteorologul Oana Păduraru.
„În noaptea de Înviere, temperaturile minime se vor încadra, în general, între 4 și 12 grade. În cursul zilei de duminică ne așteptăm la temperaturi cuprinse în mare parte din ţară, între 20 și 25 de grade, în sudul Banatului și în vestul Olteniei. Valori mai scăzute vor fi doar pe litoral, iar din a doua zi de Paște temperaturile cresc destul de mult, la maxime de 26-27 de grade,” a precizat meteorologul Oana Păduraru, citat de romania-actualitati.ro
Sursa foto: Agrointel
Actualitate
Elevii au intrat în vacanţa de Paști. Când revin în bănci și ce libere mai au până la vacanța de vară

În perioada 18 – 27 aprilie, Elevii se află în vacanța de Paște conform planificării anului școlar 2024-2025, stabilită de Ministerul Educației, după care se vor reîntoarce în bănci pentru ultimul modul al anului școlar în curs, respectiv modulul cinci, care se termină pe 20 iunie 2025.
Abia întorși la cursuri, în prima săptămână de după vacanţă elevii vor învăţa doar trei zile, pentru că joi, 1 mai, şi vineri, 2 mai, sunt zile libere.
Următoarea vacanță a elevilor este cea mare, din vară, însă până atunci, aceștia vor mai avea o zi liberă pe 5 iunie, de Ziua Învățătorului.
- Este al doilea an în care este sărbătorită această zi și atât elevii, cât și profesorii, vor fi liberi și nu vor trebui să recupereze această zi.
Cât durează ultimul modul din anul școlar 2024-2025
Modulul cinci, ultimul din anul școlar în curs, începe pe 28 aprilie și se va încheia pe 20 iunie 2025. Elevii vor intra în vacanța de vară pe 21 iunie și se vor întoarce la școală pe 7 septembrie.
Elevii claselor a VIII-a și a XII/XIII-a vor susține în perioada iunie-iulie examenele naționale.
Elevii care dau Bacalaureatul în 2025, vor susține la finalul lunii iunie doar probele scrise în funcție de profilul liceului la care sunt înscriși. Pentru prima dată în istoria examenului național, competențele digitale au fost susținute în perioadă diferită de probele scrise, mai exact în februarie, anul acesta.
Calendar Evaluare Națională 2025 pentru elevii claselor a VIII-a
- 23 iunie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
- 25 iunie 2025: Matematică – probă scrisă
- 27 iunie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
Calendar Bacalaureat 2025
- 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
- 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
- 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
- 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
Sursa foto: Moldova 1
Actualitate
APIA Botoșani eliberează adeverințe fermierilor care doresc să acceseze credite

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Botoșani informează că, începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru:
- Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS)
- Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS)
- Măsura 10 – Agro-mediu şi climă
- Măsura 11 – Agricultură ecologică
- DR-01 – Agro-mediu și climă pe pajiști permanente
- DR-02 – Agro-mediu și climă pe terenuri arabile
- DR-04 – Agricultură ecologică – conversie
- DR-05 – Agricultură ecologică – menținerea certificării
- DR-09 – Zone afectate de constrângeri naturale – Zona Montană (ANC_ZM)
- DR – 10 – zone afectate de constrângeri naturale semnificative
- DR-11 – Zone afectate de constrângeri naturale specifice
Astfel, potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus Cererea de plată pentru anul 2025, solicitând finanțare pentru măsurile și intervențiile indicate mai sus.
Prin adeverință se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafața determinată la plată pentru intervențiile și măsurile care fac obiectul convenției încheiate cu instituțiile bancare și nebancare, că s-a efectuat controlul administrativ sau datele au fost preluate din informațiile existente în cererea închisă în aplicația AGI online și înregistrată în IACS, după caz, asupra cererii de plată a beneficiarului referitor la eligibilitatea pentru intervențiile și măsurile implementate de APIA prevăzute în Convenție.
Totodată, adeverința eliberată certifică faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată și că îndeplinește condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare.
Valoarea creditului poate fi de până la 90% din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.
APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.
Pentru facilitarea comunicării, protejarea mediului și reducerea încărcării administrative, fermierii pot solicita eliberarea adeverințelor prin transmiterea unei cereri prin mijloace electronice către Centrele APIA.
Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale.
Sursa foto: APIA
-
Actualitatecu o zi in urma
Elevii au intrat în vacanţa de Paști. Când revin în bănci și ce libere mai au până la vacanța de vară
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Creştinii ortodocşi şi catolici sunt în Joia Mare
-
Actualitatecu 16 ore in urma
Se anunță vreme frumoasă și caldă de Paști
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Nu scăpăm de vânt! O nouă atenționare emisă de meteorologi pentru județul Botoșani
-
Actualitatecu 2 zile in urma
APIA Botoșani eliberează adeverințe fermierilor care doresc să acceseze credite
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Preafericitul Părinte Daniel: Să arătăm în jurul nostru iubire smerită şi milostivă, iertare, pace şi bucurie! (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
Valeriu Iftime: dacă suntem consecvenți și tragem în aceeași direcție, sportul va străluci din nou în România
-
Actualitatecu 11 ore in urma
Lumina Sfântă s-a pogorât la Sfântul Mormânt de la Ierusalim și va ajunge la toate bisericile din țară (video)