Actualitate
Data de 10 a fiecărei luni, declarată ziua campaniei „Un cămin sigur pentru copilul tău” (video)

Aveți grijă de copiii dumneavoastră! Nu îi lăsați singuri în bucătărie, mai ales dacă gătiţi. Atenţia v-ar putea fi distrasă, de exemplu ar putea să bată cineva la uşă sau ar putea suna telefonul. În cele câteva secunde cât rămâne singur, copilul poate trage peste el un vas cu lichid fierbinte, atrag atenția reprezentanții ISU Botoșani.
La sfârșitul lunii septembrie, patru copiii din județul Botoșani au ajuns la spital după ce s-au opărit cu lichid fierbinte. Din nefericire, unul dintre ei a pierdut lupta cu viața.
Statistica Secției de Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani ne arată faptul că, anul trecut, 108 copii au avut nevoie de îngrijiri medicale de specialitate după ce au suferit arsuri ori s-au opărit cu lichid fierbinte.
Puteți preveni astfel de evenimente dacă:
- nu lăsați la îndemâna copiilor vase cu lichid fierbinte;
- evitați folosirea fețelor de masă, copii le pot trage răsturnând vasele cu lichide fierbinți;
- nu consumați băuturi sau supe fierbinți când țineți copilul în brațe;
- nu țineți în brațe copilul când gătiți;
- evitați încălzirea biberoanelor în cuptorul cu microunde;
- nu puneți cănile cu ceai sau cafea la marginea mesei;
- țineți copiii departe de locul unde gătiţi – aragaz, sobă;
- nu lăsați copilul cu premergător în bucătărie;
- păstrați chibriturile, brichetele și alte surse de foc în locuri în care copiii nu au acces;
- înlăturați orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le, cu răbdare, pericolul pe care acesta îl reprezintă;
- nu lăsați copiii singuri în casă cu sobe, plite, radiatoare sau aparate electrice aflate în funcțiune.
Ce trebuie sa faci pentru a acorda primul ajutor?
- Puneți zona arsă sub jet de apă rece pentru 10-15 min.
- Dacă hainele sunt lipite de pielea arsă, nu le trageți!
- Nu puneți peste zona arsă nimic altceva (albuș, miere de albină, creme, substanțe ce colorează precum rivanol, mercur-crom).
- Nu administrați medicamente sau lichide pe gură până nu este evaluat pacientul de către medic.
- Acoperiți copilul cu o pătură sau îmbrăcăminte evitând zona arsă. Astfel prevenim hipotermia.
- Nu spargeți bășicile, poate duce la infecția zonei de arsură.
- Mergeți la medic, unele arsuri nu se vindecă de la sine și se pot infecta sau vindeca cu cicatrici neplăcute.
Sfaturile fac parte din campania de informare, conștientizare și responsabilizare a adulților „Un cămin sigur pentru copilul tău”, derulată de ISU Botoșani.
Unic la nivel național, proiectul își propune prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii sub 5 ani.
Dezvoltarea conceptului de „cămin sigur pentru copilul tău” a fost impusă de faptul că, în ultimii ani, tot mai mulți copii botoșăneni au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme.
Campania este derulată în parteneriat cu Consiliul Județean Botoșani și Autoritatea Teritoriale de Ordine Publică Botoșani.
Actualitate
Cod galben de intensificări ale vântului, valabil pentru ziua de sâmbătă, în județul Botoșani

Meteorologii au emis un cod galben de intensificări ale vântului, valabil mâine între orele 05.00 – 23.00, în județul Botoșani. În acest interval, vântul va sufla cu viteze de 50-70 km/h și izolat de 80 km/h. Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.
Pentru a preveni situațiile de urgență, pompierii recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:
- fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
- nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;
- parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
- îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
- nu atingeți firele căzute la pământ.
Pompierii reamintesc faptul că, în condiții de vânt puternic, folosirea focului deschis în gospodării este foarte periculoasă, fiind interzisă. Vântul poate propaga focul, într-un timp foarte scurt, la locuințe, anexe gospodărești, păduri, rețele de electricitate etc.
Pentru a preveni incendiile, nu trebuie aruncate resturi de țigară sau bețe de chibrit aproape de căpițele de fân sau de locurile în care sunt depozitate furaje, lemne de foc, substanțe inflamabile sau alte materiale combustibile și nici pe terenuri cu vegetație uscată.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
Sursa foto: Radio Chișinău
Actualitate
Acțiuni dedicate protejării pietonilor, desfășurate de polițiștii rutieri împreună cu cei de la ordine publică

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, împreună cu cei de la ordine publică din municipii, orașe și comune, desfășoară în această perioadă o serie de acțiuni dedicate protejării pietonilor, una dintre cele mai vulnerabile categorii de participanți la trafic.
Activitățile sunt concentrate în zonele cu risc crescut de accidente, acolo unde, în trecut, s-au înregistrat frecvent evenimente rutiere soldate cu victime.
Sunt vizate persoanele care traversează neregulamentar, dar și cele care comit alte abateri ce pot duce la incidente grave. Pe lângă aplicarea sancțiunilor pentru nerespectarea regulilor de circulație, polițiștii derulează și activități de informare și conștientizare, explicând cetățenilor – chiar la fața locului – cât de periculos poate fi un moment de neatenție.
Recomandările transmise de polițiști:
- traversați doar pe la trecerile pentru pietoni, semnalizate corespunzător;
- asigurați-vă temeinic înainte de a păși pe carosabil;
- evitați utilizarea telefoanelor mobile sau a căștilor atunci când traversați strada;
- purtați haine vizibile, mai ales în condiții de vizibilitate redusă;
- respectați indicațiile polițiștilor.
Traversările riscante și lipsa de atenție sunt printre principalele cauze ale accidentelor rutiere în care sunt implicați pietoni.
Astfel de activități vor continua și în perioada următoare, cu scopul de a reduce riscurile în trafic și de a promova un comportament responsabil din partea tuturor participanților la circulație, dau asigurări reprezentanții IPJ Botoșani.
Actualitate
Creştinii ortodocşi sărbătoresc praznicul Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului

În fiecare an, în vinerea din Săptămâna Luminată, creştinii ortodocşi sărbătoresc praznicul Izvorul Tămăduirii.
Sărbătoarea aceasta este în strânsă legătură cu Învierea Domnului, întrucât ea ne arată rolul Maicii Domnului în lucrarea mântuirii noastre, Fecioara Maria fiind născătoarea Celui care este Izvorul sau Sursa vieţii şi a bucuriei.
Această sărbătoare se referă la vindecarea în chip minunat a unui orb, care şi-a recăpătat vederea după ce Maica Domnului l-a îndemnat pe împăratul bizantin Leon cel Mare să-l ducă la un izvor aflat într-o pădure din apropierea Constantinopolului.
Aşadar, Leon, mai înainte de a fi încoronat, a întâlnit un bătrân orb în grădina din apropierea Constantinopolului pe care l-a luat de mână spre a-l călăuzi. După ce au discutat despre Învierea Domnului, orbul i-a cerut lui Leon să-i dea apă şi apoi să-l ducă în cetate. Acesta a intrat într-un desiş din apropiere, unde credea că va găsi un izvor, dar a constatat cu tristeţe că acolo nu era apă. Şi pe când se întorcea, i-a răsunat în urechi un glas de sus care i-a zis: „Pătrunde, Leone împărate, mai adânc în pădurea aceasta şi luând cu mâinile apă tulbure, potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi; şi vei cunoaşte îndată cine sunt eu, care sălăşluiesc aici de multă vreme”. Făcând aşa cum i-a spus glasul Maicii Domnului, Leon a descoperit în cele din urmă izvorul, a luat apă din el, i-a potolit setea orbului şi după ce l-a spălat pe ochi, orbul şi-a recăpătat în mod minunat vederea.
Mai târziu, Leon a ajuns împărat, aşa cum îi spusese Maica Domnului, şi în semn de mulţumire el a zidit o biserică lângă acel izvor.
Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu
Astăzi, în Biserica Ortodoxă Română este cinstită Icoana Maicii Domnului „Siriaca” de la mănăstirea prahoveană Ghighiu. Hotărârea a fost luată de Sfântul Sinod al Bisericii noastre în şedinţa de lucru din 15 februarie 2018. Icoana Maicii Domnului „Siriaca”, pictată pe lemn de santal, datează din secolul al 16-lea și a fost adusă la Mănăstirea Ghighiu în 1958 de Preasfințitul Vasile Samaha de Serghiopolis din Patriarhia Antiohiei şi a Întregului Orient.
De-a lungul timpului, numeroși credincioși care s-au rugat Maicii Domnului, aducând cinstire icoanei de la Mănăstirea Ghighiu, au mărturisit că au primit ajutor grabnic, vindecări și întărire în credință.
-
Botoșanicu 2 zile in urma
Pietonalul Unirii din municipiul Botoșani găzduiește ediția a XVIII-a a Târgului Meșterilor Populari (foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Peste 100 de intervenții realizate de pompierii botoșăneni în perioada sărbătorilor pascale
-
Actualitatecu 17 ore in urma
A fost desemnat constructorul pentru prima etapă a Variantei de Ocolire a municipiului Botoșani
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Creștinii ortodocși îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat condamnat la 9 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de viol
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
Ziua Forţelor Terestre, un eveniment marcant al Armatei României
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Au ajuns în arestul poliției, după ce au lovit două persoane, pe fondul neînțelegerilor de la un teren
-
Actualitatecu o zi in urma
Tânăr reținut de polițiști după ce și-a lovit un consătean în zona capului, provocându-i leziuni grave