Actualitate
Comisia Centrală a Arbitrilor a delegat, la meciul FC Botoșani – FCSB, un arbitru cu doar două meciuri în SuperLiga
Comisia Centrală a Arbitrilor (CCA) face experimente la meciul FCSB – FC Botoșani. A delegat un arbitru cu doar două meciuri în SuperLiga!, comentează site-ul fanatik.ro
Arbitru neexperimentat la FCSB – FC Botoșani
A fost desemnat arbitrul meciului FCSB – FC Botoșani. Decizia CCA e una curioasă având în vedere numele „fluierașului”.
Arbitru fără experiență la FCSB – FC Botoșani. „Centralul” are doar două meciuri în acest sezon de SuperLiga, din care, ultimul meci oficial în luna ianuarie a acestui an, potrivit aceluiași site, fanatik.ro
Mihai Stoica a pus tunurile pe Ovidiu Hațegan după meciul dintre U Cluj și FCSB, terminat la egalitate, scor 0-0. Oficialul roș-albaștrilor a cerut după acel joc un penalty și un cartonaș roșu pentru ardeleni. În ciuda protestelor lui Mihai Stoica, Comisia Centrală a Arbitrilor a decis să delege un „fluieraș” neexperimentat la următoarea partidă a liderului.
FCSB primește vizita lui FC Botoșani în etapa a 27-a din SuperLiga, duminică, 25 februarie, de la ora 20.00. Meciul de pe Național Arena va fi arbitrat de Cătălin Buși (43 de ani), un „central” care nu are decât două meciuri la nivelul primului eșalon în actuala ediție de campionat.
Arbitrul Cătălin Buși n-a mai fost la centru din 28 ianuarie 2024, când a arbitrat partida Poli Iași – Universitatea Cluj 1-0. A fost doar al doilea său joc oficiat în acest campionat, după FC Voluntari – FC Botoșani 2-1, desfășurat pe 18 iulie 2023.
Interesant este faptul că Buși a arbitrat primul său meci în prima ligă în anul 2009. De atunci și până în prezent, „centralul” din Râmnicu Vâlcea n-a strâns însă decât 22 de prezențe în SuperLiga. În tot acest timp, în meciurile arbitrate la nivelul primului eșalon, Cătălin Buși a arătat 111 cartonașe galbene, șase cartonașe roșii și a dictat 10 lovituri de pedeapsă, arată fanatik.ro.
În camera VAR se află un „fan al Rapidului”
La FCSB – FC Botoșani, Cătălin Buși va fi ajutat de la cele două linii de către asistenții Marius Badea și Marius Ionuț Bode. Rolul celui de-al patrulea oficial va fi îndeplinit de Ana Maria Terteleac. Din camera VAR, Buși va fi susținut de Cristina Trandafir și Ionuț Coza, acesta din urmă fiind acuzat că este fanul Rapidului, rivala la titlu a roș-albaștrilor, conform fanatik.ro
Și Dorinel Munteanu a luat foc din acest motiv înainte de meciul dintre Rapid – Oțelul, terminat cu scorul 2-1. „Nu e deloc normal, în fotbalul mare nu există astfel de legături, de suspiciuni. Nu-mi plac asemenea coincidențe în delegări! Eu încerc să am încredere în arbitri, deși am mai fost dezavantajat, inclusiv Istvan Kovacs a greșit împotriva noastră. Zvonul că Ionuț Coza ar fi din galeria Rapidului nu e singurul care circulă, am auzit că sunt și arbitri care au copiii pe la FCSB, pe la Dinamo”, a răbufnit Dorinel Munteanu.
Sursa foto: Liga2 – Prosport
Actualitate
Mihai Eminescu, celebrat la Academia Română de Ziua Culturii Naționale
În Aula Academiei Române vor avea loc astăzi, 15 ianuarie, mai multe evenimente dedicate celebrării Zilei Culturii Naționale. Vor rosti alocuțiuni acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, Natalia-Elena Intotero, ministrul culturii, Sergiu Prodan, ministrul culturii din Republica Moldova, și Daniel David, ministrul educației și cercetării.
De asemenea, vor susține comunicări academicieni şi oameni de cultură, între care acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, Mihai Cimpoi, membru de onoare al Academiei Române, prof. univ. dr. Ion Marin, directorul de onoare al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR).
Romfilatelia va lansa, cu acest prilej, emisiunea filatelică „Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu”.
Sesiunea din Aula Academiei Române va fi urmată de vernisajul expoziției „G. Călinescu – 60 de ani de posteritate” și de dezbaterea „G. Călinescu. Editor și monograf al lui Mihai Eminescu”, care va avea loc de la ora 14.00, la Muzeul Național al Literaturii Române din București, arată ziarullumina.ro
Sursa foto: Academia Română
Actualitate
Minora din localitatea Dimăcheni, dată dispărută, a fost găsită noaptea trecută în podul unei case (foto)
Zeci de forțe de ordine și voluntari din localitatea Dimăcheni s-au mobilizat în cursul nopții pentru a o căuta pe Eliza.
Localitatea Dimăcheni a fost împânzită de polițiști însoțiți de câine de urmă, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri cu autoșenilată și o dronă cu termoviziune, care au participat la activitățile de scotocire.
După aproximativ trei ore, minora a fost găsită de polițiști în podul unei anexe a unei locuințe din localitate.
Aceasta nu a suferit nicio leziune în perioada un care a stat singură.
Ulterior, a fost transportă la o unitate spitalicească pentru evaluarea stării de sănătate și acordarea îngrijirilor de specialitate.
Actualitate
Gala Premiilor Culturii Naționale 2025, organizată în Sala Mare a Teatrului „Mihai Eminescu” (foto)
Marți, 14 ianuarie, a avut loc ceremonia de decernare a Premiilor Culturii Naționale 2025, în Sala Mare a Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Botoşani, Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” și Primăria Municipiului Botoşani, în cadrul manifestărilor prilejuite de „Zilele Eminescu – Ziua Culturii Naționale”.
Laureații Galei Premiilor Culturii Naționale 2025:
- Bruno Mazzoni – Premiul național pentru traducere din literatura română și dezvoltarea studiilor românești din mediul internațional, cu un laudatio rostit de Matei Vișniec;
- Mircea Martin – Premiul național pentru excelența în cultură, cu un laudatio rostit de Mircea Dumitru;
- Emil Hurezeanu – Premiul național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române, cu un laudatio rostit de Mircea A. Diaconu.
Premiile au fost înmânate de Janina Sitaru, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Diana Băciună, secretar de stat în Ministerul Culturii și de Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Gala Premiilor Culturii Naționale a fost încheiată cu recitalul „Domnule şi frate Eminescu“, susținut de maestrul Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca“ din Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).
Recitalul „Domnule şi frate Eminescu“ a fost construit ca un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă, pornind de la dimensiunea poeziei populare ca matrice și explorând legătura creatoare și prietenia unică dintre cei doi scriitori români.
Sursa foto: facebook/ Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”
-
Evenimentcu 2 zile in urma
Zilele Eminescu, la Ipotești. Manifestări prilejuite de împlinirea a 175 de ani de la nașterea poetului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Vârsta de la care nu mai poți șofa. În ce condiții ești obligat să renunți la permis
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat omorât în bătaie în propria casă. Principalul suspect este chiar vecinul său
-
Culturăcu 3 zile in urma
Alexandru Vlahuță despre Eminescu: Era de o tristețe și o melancolie sfâșietoare…
-
Culturăcu 2 zile in urma
Botoșani, orașul legat pe vecie de Mihai Eminescu. „Luceafărul”…săpat în piatră! (video)
-
Actualitatecu 11 ore in urma
Bărbat transportat la spital pentru îngrijiri, după ce a fost rănit într-un accident de circulație (foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FC Botoșani a încheiat pregătirea din Antalya cu o victorie, scor 4-1, în amicalul cu FK Radnički
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Un proiectil neexplodat din perioada războiului a fost descoperit de un bărbat într-o pădure