ȘTIRI DIN:
Data: 20/04/2025

Administrație

Ce trebuie să facă autoritățile locale, în cazul unei situații de urgență, până la sosirea pompierilor

Publicat

pe

Un nou exercițiu de verificare a modului de gestionare a unei situații de urgență de către autoritățile locale, până la sosirea pompierilor militari, s-a desfășurat marți, 27 februarie, la Coșula. Potrivit scenariului, mai multe gospodării și case de pe raza localităților Coșula, Pădureni și Șupitca au fost inundate după ce apele râului Miletin au ieșit din albie, în urma precipitațiilor abundente.

Specialiștii Centrului Operațional, ai Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților și ai Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Botoșani au analizat felul în care Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) Coșula a pus în aplicare planurile de intervenție și protecție a populației în caz de inundații. Aceștia au discutat despre modul de cunoaștere, organizare și desfășurare a activităților de avertizare, alarmare publică și evacuare a populației din zonele de risc.

Activitatea s-a desfășurat în baza Planului de pregătire în situații de urgență pentru 2024, aprobat prin Ordin al Prefectului, fiind organizată în contextul sărbătoririi Zilei Protecției Civile din România.

Informare preventivă:

Reguli de comportare și acțiune la inundații:

  1. Când inundațiile vă surprind acasă, dacă aveți timp, luați următoarele măsuri pentru protejarea bunurilor:
    • aduceți în casă unele lucruri sau puneți-le culcate la pământ într-un loc sigur (mobilă de curte, unelte de grădina sau alte obiecte care se pot muta și care pot fi suflate de vânt sau luate de apă);
    • blocați ferestrele, astfel încât acestea să nu fie sparte de vânt, de apă, de obiecte care plutesc, sau de aluviuni;
    • evacuați animalele și bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute;
    • încuiați ușile casei și ferestrele după ce închideți apa, gazul și instalațiile electrice.
  1. Dacă inundația este iminentă, procedați astfel:
  • mutați obiectele care se pot mișca în partea cea mai de sus a casei, deconectați aparatele electrice și, împreună cu întreaga familie, părăsiți locuința și deplasați-vă spre locul de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperișuri, înălțimi sau alte locuri dominante) care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor;
  • în cazul în care sunteți surprins în afara locuinței (pe străzi, în școli, în parcuri, gări, autogări, magazine, alte locuri) este necesar să respectați cu strictețe comunicările primite și să vă îndreptați spre locurile de refugiu cele mai apropiate.
  1. Dacă se ordonă evacuarea, respectați următoarele reguli:
  • respectați ordinea de evacuare stabilită: copii, bătrâni, bolnavi din zonele cele mai periclitate;
  • înainte de părăsirea locuinței întrerupeți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, energie electrică și închideți ferestrele;
  • scoateți animalele din gospodărie (grajduri, adăposturi) și dirijați-le către locurile care oferă protecție;
  • la părăsirea locuinței luați documentele personale, o rezervă de alimente, apă, trusă sanitară, un mijloc de iluminat, un aparat de radio, iar pe timp friguros și îmbrăcăminte mai groasă;
  • după sosirea la locul de refugiu, comportați-vă calm, ocupați locurile stabilite, protejați și supravegheați copiii, respectați măsurile stabilite.

La reîntoarcerea acasă respectați următoarele:

  • nu intrați în locuință în cazul în care aceasta a fost avariată sau a devenit insalubră;
  • nu atingeți firele electrice;
  • nu consumați apa direct de la sursă, ci numai după ce a fost fiartă;
  • consumați alimente numai după ce au fost curățate, fierte și, după caz, controlate de organele sanitare;
  • nu folosiți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, electricitate, fără aprobarea organelor de specialitate;
  • acordați ajutor victimelor surprinse de inundații;
  • executați lucrări de înlăturare a urmărilor inundației, degajarea malului, curățirea locuinței și mobilierului, dezinfectarea încăperilor, repararea avariilor.

Reguli și măsuri ce trebuie îndeplinite preventiv pentru diminuarea efectelor produse de inundații:

  • curățarea, adâncirea sau realizarea șanțurilor de preluare a apelor pluviale;
  • drenarea și asigurarea curgerii apei către șanțurile de captare, astfel încât în gospodării aceasta să nu mai băltească;
  • regularizarea unor pârâie, curățirea lor, a canalelor și tuburilor colectoare, a vâlcelelor pentru a asigura preluarea eventualilor torenți formați;
  • crearea de bazine de rezervă pentru captarea viiturilor;
  • deținătorilor de construcții situate pe direcția viiturilor de pe versanți li se recomandă realizarea unor canale de captare și dirijare a apei;
  • curățarea pilonilor de susținere a podurilor, punților și podețelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor adevărate baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistența acestora;
  • achiziționarea de saci pentru a putea fi umpluți cu nisip în scopul protejării împotriva pătrunderii apei sau a întăririi malurilor și digurilor;
  • executarea unor lucrări de drenare a apei rezultate din precipitații în zonele afectate de alunecări de teren pentru a împiedica pătrunderea acesteia prin crăpăturile formate în scopul prevenirii reactivării acestora;
  • întreținerea unor lucrări de îmbunătățiri funciare, protejări de maluri și diguri;

Achiziționarea, la nivelul fiecărei localități, a unor motopompe, acestea fiind necesare evacuării apei din clădirile instituțiilor și populației din zone respective, pentru că în situații majore forțele Inspectoratului pentru Situații de Urgență nu sunt suficiente.

Administrație

Două teme de interes major pentru comunitate, dezbătute la ședința Comisiei de Dialog Social (foto)

Publicat

pe

Marți, 15 aprilie, a avut loc ședința Comisiei de Dialog Social a județului Botoșani, în cadrul căreia au fost dezbătute două teme de interes major pentru comunitate: deficitul de medici de familie și impactul modificării organigramei de la Secția de Drumuri Naționale Botoșani asupra siguranței rutiere.

În ceea ce privește lipsa medicilor de familie, o problemă care persistă și afectează accesul populației la servicii medicale, mai ales în mediul rural, au fost invitați să participe dr. Constantin-Didi Moșneguțu, președintele Colegiului Medicilor Botoșani, Alina Mustiață, director general al Casei de Asigurări de Sănătate Botoșani, și Teodor Ferariu, director executiv al Direcției de Sănătate Publică Botoșani.

Toți cei prezenți au subliniat dificultatea atragerii de medici în județ, dar și eforturile instituționale de a îmbunătăți situația.

Prefectul județului, Dan Nechifor, a întărit ideea că este nevoie de implicare și de soluții pentru a deveni „atractivi”, nu de discuții și lamentări. Inițiativă, colaborare și implicare – sunt factorii optimi pentru a crea un mediu în care medicii tineri să își dorească să se stabilească, iar profesioniștii să fie sprijiniți și respectați.

În a doua parte a ședinței a fost abordată problematica modificării organigramei de la Secția de Drumuri Naționale Botoșani, un subiect sensibil care riscă să afecteze capacitatea operațională a instituției, mai ales în sezonul rece.

La discuții au participat colonel Dan-Decebal Muraru, inspector șef ISU „Nicolae Iorga” Botoșani, Dumitru Clipaciuc, șeful secției SDN, Liviu Mihalache, adjunct șef de secție, și Andrei Cristian Bucșă, liderul de sindicat SDN.

Aceștia au atras atenția asupra consecințelor directe ale reducerii numărului de posturi – în special a celor de ingineri – și asupra riscurilor ce pot apărea în gestionarea situațiilor de urgență, intervenții sau deszăpeziri.

Deși modificările de organigramă au fost decise la nivel central, de pe plan județean, Instituția Prefectului Botoșani va susține toate demersurile necesare pentru menținerea capacității funcționale a SDN și pentru protejarea siguranței cetățenilor, susțin autoritățile județene.

 

Citeste mai mult ...

Administrație

Un nou focar de pestă porcină africană, confirmat într-o localitate din județ. Ce măsuri au dispus autoritățile

Publicat

pe

Vineri, 11 aprilie, a avut loc ședința extraordinară a Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), convocată în urma confirmării unui focar de pestă porcină africană (PPA) la un număr de trei suine domestice din localitatea Plopenii Mici, comuna Ungureni.

În cadrul întâlnirii, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani a prezentat situația epidemiologică actualizată și a supus spre aprobare „Planul de intervenție în confirmarea de PPA în efectivele de suine domestice de pe teritoriul județului Botoșani”, document ce cuprinde măsurile ce vor fi aplicate în regim de urgență.

În aceste condiții, au fost demarate acțiunile specifice de gestionare a focarului, respectiv:

  • eutanasierea suinelor bolnave din gospodăria afectată
  • dezinfectarea exploatației și a zonei înconjurătoare
  • instituirea unei zone de protecție și supraveghere

Autoritățile fac apel la toți cetățenii din zonă să respecte cu strictețe măsurile impuse și să colaboreze cu echipele de intervenție pentru limitarea răspândirii virusului. De asemenea, este esențial ca orice suspiciune de boală la porci să fie semnalată de urgență medicului veterinar sau DSVSA Botoșani.

La rândul său, prefectul Dan Nechifor a subliniat necesitatea tratării cu maximă seriozitate a acestei situații.

Citeste mai mult ...

Administrație

Măsuri și recomandări pentru limitarea răspândirii pestei porcine africane la nivelul județului (foto)

Publicat

pe

Astăzi a avut loc ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), dedicată analizei situației privind evoluția pestei porcine africane la nivel județean, în contextul confirmării unui nou caz de pestă porcină africană la un mistreț găsit mort în data de 2 aprilie 2025, în zona Pădurea Dersca, localitatea Dersca.

În cadrul întâlnirii, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani a prezentat date actualizate referitoare la focarele confirmate și zonele afectate.

Ca urmare a acestei situații, a fost transmis și aprobat un Plan de Măsuri detaliat, actualizat la data de 7 aprilie 2025.

Zona infectată, stabilită pe o rază de 8 km față de focarul identificat, cuprinde următoarele localități: Șendriceni și Pădureni (UAT Șendriceni), Loturi Enescu (UAT Dorohoi), municipiul Dorohoi, Hilișeu-Horia, Hilișeu-Crișan, Hilișeu-Cloșca și Corjăuți (UAT Hilișeu-Horia), Pomârla și Hulubești (UAT Pomârla), Dersca (UAT Dersca), Vițcani (UAT Cândești), Lozna și Străteni (UAT Lozna), precum și localități din Ucraina (în total 14 localități din 7 UAT).

Ținând cont de aceste aspecte, a fost aprobat un plan detaliat de măsuri și recomandări pentru limitarea răspândirii virusului. Aceste măsuri includ: efectuarea imediată a dezinfecției zonelor afectate, intensificarea controalelor atât în trafic, cât și în piețele agroalimentare, precum și monitorizarea atentă a zonelor cu potențial ridicat de risc.

Totodată, se face apel la populație să semnaleze urgent medicului veterinar și autorităților competente orice simptom ce ar putea indica apariția bolii, astfel încât intervenția echipelor DSVSA să fie promptă și eficientă.

Având în vedere apropierea sărbătorilor pascale, prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, solicită atât comercianților cât și populației să manifeste maximă responsabilitate, să respecte recomandările autorităților sanitar-veterinare și să evite achiziționarea de animale sau produse din surse neautorizate. Scopul acestor măsuri este de a proteja sănătatea publică și de a preveni răspândirea pestei porcine africane pe teritoriul județului.

 

Citeste mai mult ...

ULTIMA ORĂ

Actualitate11 ore in urma

Lumina Sfântă s-a pogorât la Sfântul Mormânt de la Ierusalim și va ajunge la toate bisericile din țară (video)

Lumina Sfântă s-a aprins și în acest an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în jurul orei 14.36, ora României....

Actualitate16 ore in urma

Se anunță vreme frumoasă și caldă de Paști

Vântul se potolește, se reduc condițiile de precipitații, iar temperaturile cresc din nou de duminică, în prima zi de Paști....

Actualitateo zi in urma

Atenție șoferi! Traficul din municipiul Botoșani, monitorizat de polițiști pe motocicletă (foto, video)

Începând de vineri, 18 aprilie, polițiștii rutieri vor fi prezenți în traficul din municipiul Botoșani și cu motocicleta din dotarea...

Actualitateo zi in urma

Valeriu Iftime: dacă suntem consecvenți și tragem în aceeași direcție, sportul va străluci din nou în România

Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani a participat joi, 17 aprilie, la o întâlnire organizată la Palatul Cotroceni, unde s-a...

Actualitateo zi in urma

Vinerea Mare pentru creştinii ortodocşi şi catolici, ziua în care a fost răstignit Iisus Hristos

Creştini ortodocşi şi greco-catolici sunt astăzi în Vinerea Mare, în care îşi amintesc de moartea lui Iisus Hristos pe cruce...

Actualitateo zi in urma

Elevii au intrat în vacanţa de Paști. Când revin în bănci și ce libere mai au până la vacanța de vară

În perioada 18 – 27 aprilie, Elevii se află în vacanța de Paște conform planificării anului școlar 2024-2025, stabilită de...

Eveniment

CURS VALUTAR

Politică

PROGNOZA METEO

Stiri din Botoșani

Actualitate2 zile in urma

APIA Botoșani eliberează adeverințe fermierilor care doresc să acceseze credite

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Botoșani informează că, începând cu data de 17 aprilie...

Actualitate2 zile in urma

Măsuri de prevenire a incendiilor recomandate de pompieri în perioada sărbătorilor pascale

Sărbătorile se apropie, iar cetăţenii desfăşoară în gospodării o serie de activităţi care să asigure curățenia în case și pregătirea...

Actualitate3 zile in urma

Nu scăpăm de vânt! O nouă atenționare emisă de meteorologi pentru județul Botoșani

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o nouă atenționare meteorologică de tip cod galben de vânt, pentru județul Botoșani,...

Actualitate5 zile in urma

Atenție șoferi! O porțiune din strada Bucovina se închide circulației pentru turnarea stratului de asfalt (foto)

Miercuri, 16 aprilie 2025, de la ora 18.00, pe strada Bucovina – tronson cuprins între intersecția cu străzile Viilor, Nicolae...

Actualitate5 zile in urma

Bărbat reținut de polițiști după ce și-a ucis câinii cu cruzime în propria gospodărie

La data de 14 aprilie 2025, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au emis ordonanță de reținere, pentru 24...

Actualitate5 zile in urma

Agenți economici din Piața Centrală a municipiului Botoșani, sancționați de polițiștii de la Serviciul Economic (foto)

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu reprezentanți ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor,...

Actualitateo săptămână in urma

Ansambluri folclorice și tombolă pentru vizitatori, în ultima zi a Târgului cu Gust din Botoșani

Organizatorii evenimentului intitulat „Târg cu Gust din Botoșani” vă invită duminică, 13 aprilie 2025, începând cu ora 11.00, în Piața...

Divertisment

Anunțuri si informări

Momentul de cultură

Actualitate