ȘTIRI DIN:
Data: 15/09/2024

Actualitate

Case și culturi în pericol de a fi distruse de incendiile de vegetație uscată (foto)

Publicat

pe

Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești au intervenit, duminică după-amiază, pentru stingerea unui incendiu ce a cuprins o miriște pe o suprafață de aproximativ cinci hectare. Apelul la 112 a fost făcut de către localnici, care au observat flăcările extinzându-se cu rapiditate. Pompierii au reușit să limiteze extinderea focului la o cultură de porumb și una de floarea soarelui.

  • Cel mai probabil, vegetația s-a aprins de la un fir de înaltă tensiune căzut la pământ.

Militarii au rămas în zonă pentru asigurarea măsurilor de protecție până la sosirea echipelor de intervenție ale furnizorului de energie electrică.

Tot în acest sfârșit de săptămână, mai exact sâmbătă, 31 august, o gospodărie din localitatea Văculești a fost în pericol, în urma unui incendiu de vegetație uscată.

La fața locului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță de prim ajutor SMURD. Aceștia au constatat că ardea vegetația uscată din curte care s-a extins și la gardul locuinței.

Pompierii au limitat extinderea flăcărilor la casa de locuit, o anexă și au salvat din calea focului două capre aflate în curte.

Proprietara gospodăriei, o femeie de 76 de ani, a suferit un atac de panică, primind îngrijiri medicale la fața locului. Aceasta a refuzat transportul la spital.

  • Cauza probabilă a incendiului o constituie scânteile purtate de vânt, provenite de la o sobă amplasată în curte.

Imediat după finalizarea intervenției de la Văculești, echipajul de pompieri a fost direcționat pentru stingerea unui alt incendiu de vegetație care s-a manifestat pe aproximativ 2000 de metri pătrați, în cimitirul din localitatea Dumeni, comuna George Enescu.

Au ars o parte din monumentele funerare (cruci din lemn), iar altele au fost deteriorate, fiind afectați și câțiva pomi.

  • Cel mai probabil, incendiul a fost generat de o lumânare aprinsă, lăsată nesupravegheată.

În ultimele zile, pompierii botoșăneni au intervenit pentru stingerea altor cinci incendii de vegetație la Pomârla, Dumeni, Bădeuți, Lișmănița și Darabani.

Pentru prevenirea unor astfel de evenimente, reprezentanții ISU Botoșani fac apel la responsabilitate din partea cetățenilor.

Arderea miriștilor sau a vegetației uscate este interzisă, potrivit legislației privind protecția mediului.

De asemenea, pompierii atrag atenția, din nou, asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Pompierii recomandă fumătorilor să nu arunce resturile de la țigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la proprietăți sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime, avertizează aceștia.

Actualitate

Depozit de furaje, cuprins de flăcări după ce a fost lovit de trăsnet (foto)

Publicat

pe

Un incendiu violent s-a produs, sâmbătă seară, într-o gospodărie din localitatea Tudora. Un depozit de furaje a fost cuprins de flăcări după ce a fost lovit de trăsnet. Alarma a fost dată puțin înainte de ora 18.00.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentul Botoșani, cu două autospeciale de stingere, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Tudora. Aceștia au constatat faptul că ardeau peste 30 de tone de furaje și au intervenit rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la casă și celelalte construcții din gospodărie.

  • Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor s-a acționat mai bine de cinci ore.

Misiunea pompierilor a fost una de durată, deoarece trebuia verificat fiecare metru pătrat pentru a elimina riscul de reaprindere.

Pe timpul intervenției, autospecialele au fost realimentate de mai multe ori.

Pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate, dau asigurări reprezentanții ISU Botoșani.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

 

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Somnul cel mai odihnitor, de cel puțin 6 ore pe noapte

Publicat

pe

Necesarul de somn de care organismul uman are nevoie este diferit de la o persoană la alta, dar este cert că avem nevoie să dormim între 7 și 9 ore pe noapte, spun specialiştii.

Nu este însă o regulă strictă, dar este bine să nu dormim mai puțin de 6 ore pe noapte, recomandă dr. Anita Naik, expert în pneumologie și patologia somnului de la o cunoscută clinică din orașul american Baltimore, citată de ziarullumina.ro

Știm că am dormit suficient și că am avut un somn de calitate dacă reușim să ne desfășurăm activitățile obișnuite fără a avea nevoie să dormim și în timpul zilei. Ceea ce se știe cu siguranță este că dormitul mai puțin de 6 ore sau, dimpotrivă, mai mult de 9 ore zilnic poate fi dăunător pentru sănătate.

Astfel, dacă dormim mai puțin de 6 ore pe noapte și, mai ales, dacă lucrul acesta devine un obicei, devenim din ce în ce mai irascibili, trecem chiar prin stări de depresie și începem să avem probleme de atenție și o capacitate de reacție mult diminuată, ajungând să simțim constant nevoia de a bea cafea sau alte băuturi cu efect energizant, pentru a face față oboselii pe care o resimte organismul, subliniază experta americană intervievată de o cunoscută revistă care abordează și teme de sănătate.

În cazul celor cu un program intens de sport sau activități fizice există riscul unui declin cognitiv mai rapid comparativ cu persoanele care dorm la fel de puțin, dar fac mai puțină mișcare, indica un studiu publicat anul trecut de revista The Lancet.

De asemenea, efectele somnului insuficient asupra sănătății se accentuează în timp. Acest deficit de somn poate încetini metabolismul, crește tensiunea arterială, poate să scadă imunitatea și să crească predispoziția la obezitate, mai arată ziarullumina.ro

Sursa foto: ziarullumina.ro

Citeste mai mult ...

Actualitate

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partoş, Mitropolitul Banatului; Sf. Mare Mc. Nichita

Publicat

pe

Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş (†1656) s-a născut pe la anul 1568, în oraşul Raguza din Dalmaţia, într-o familie de creştini valahi. La botez primise numele de Iacob. Rămânând orfan de tată, mama sa i-a dat o creştere aleasă, iar la vârsta de 12 ani a fost trimis la Ohrida să înveţe carte. Pe când avea 15 ani, tânărul Iacob a fost chemat de Hristos la sfânta nevoinţă călugărească, în Mănăstirea Maicii Domnului din Ohrida. După cinci ani se duce la Muntele Athos şi intră în obştea Mănăstirii Pantocrator. Aici, după aspre nevoinţe, îmbracă schima monahicească, primind numele Iosif. S-a ostenit mult în post şi rugăciune şi pentru aceasta Dumnezeu i-a dat lui darul facerii de minuni, vindecând multe boli, îndeosebi pe cei ologi. Văzându-l umbrit de Duhul Sfânt, părinţii mănăstirii l-au făcut preot şi l-au rânduit duhovnic al călugărilor. Mai târziu a fost numit egumen al Mănăstirii „Sfântul Ştefan” din Adrianopol, pe care a condus-o cu înţelepciune timp de şase ani. Răposând Mitropolitul Timişoarei, românii din Banat, călăuziţi de Duhul Sfânt, au ales păstor al lor pe Cuviosul Iosif. În cei trei ani (1650-1653) cât a fost Mitropolit al Banatului, s-a dovedit un bun păstor şi apărător al Ortodoxiei. Era tare în credinţă, înţelept la cuvânt, blând la inimă şi neadormit în rugăciune. A fost ales păstor al Bisericii Banatului, chiar dacă avea 80 de ani. Era vestit în ţările balcanice şi cinstit ca sfânt încă din viaţă. În anii de păstorire a făcut şi minuni, a alinat suferinţa unor credincioşi şi la rugăciunea sa cu lacrimi, Dumnezeu a trimis ploaie să stingă focul ce cuprinsese partea de apus a Timişoarei. Datorită vieţii sale, Dumnezeu i-a dăruit sfinţenia. Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş a trăit între anii 1568 şi 1656, în ultimii trei retrăgându-se la Mănăstirea Partoş din judeţul Timiş.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sf. Ier. Visarion, Arhiepiscopul Larisei.

Citeste mai mult ...

ULTIMA ORĂ

Eveniment

CURS VALUTAR

Politică

PROGNOZA METEO

Stiri din Botoșani

Actualitateo zi in urma

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani deschide Stagiunea 2024 – 2025 cu o premieră! (foto)

Colectivul Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani invită iubitorii de teatru, în acest sfârșit de săptămână, la premiera spectacolului „L.M.A.” de Selma...

Actualitateo zi in urma

Sunt așteptate și astăzi perioade cu averse torențiale și importante cantitativ, la Botoșani

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat prognoza și a prelungit Codul Portocaliu de ploi pentru județul Botoșani, până astăzi, la...

Actualitate2 zile in urma

13 septembrie – Ziua Pompierilor din România, marcată la Botoșani (galerie foto)

Ziua Pompierilor din România este sărbătorită, în fiecare an, pe 13 septembrie, marcând un moment important din istoria Armei. Această...

Actualitate2 zile in urma

Aflat la al treilea mandat, noul prefect de Botoșani a depus astăzi jurământul de credință (foto, video)

Practic, Dan Nechifor revine în funcția din care a fost înlocuit, în luna februarie 2022, de către Sorin Cornilă, ocupând...

Actualitate2 zile in urma

Sunt prognozate averse torențiale la Botoșani, în următoarele ore

Județul Botoșani se va afla sub o avertizare meteorologică tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, de astăzi, de la...

Actualitate3 zile in urma

Vineri, 13 septembrie, „Ziua Porților Deschise” la sediile subunităților de pompieri din județ (video)

În fiecare an, Ziua Pompierilor din România este sărbătorită pe data de 13 septembrie. Astfel, vineri, începând cu ora 12.00,...

Actualitate3 zile in urma

Bărbat reținut de polițiști pentru racolarea unui minor în scopuri sexuale și șantaj

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat,...

Divertisment

Anunțuri si informări

Momentul de cultură

Actualitate