Actualitate
Calendar ortodox: Îl cinstim astăzi, 11 martie, pe Sfântul Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului

Sfântul Sofronie era din cetatea Damascului, având părinţi drept credincioşi ce se numeau Plintos şi Mira. A trăit în zilele împăratului Heraclie (610-641) şi încă din tinereţe şi-a îmbogăţit viaţa, iubind înţelepciunea, atât cea duhovnicească, prin exemplul sfinţilor pustnici, cât şi din afară, a ştiinţelor din vremea lui. Studiind filosofia, a mers la Ierusalim, apoi la mănăstirea Sfântului Teodosie, începătorul vieţii de obşte, şi acolo a vieţuit 20 de ani. L-a avut ca îndrumător pe pustnicul Ioan Moshu, scriitorul vestitei cărţi Limonariul. Împreună cu acest cuvios, Ioan, Sfântul Sofronie a călătorit la mai multe locuri sfinte: la Mănăstirea Sfântul Sava, la Iordan, în Antiohia, apoi în Alexandria. Aici, îmbolnăvindu-se, Sofronie a fost tuns în monahism. În acea vreme, Heraclie i-a biruit pe perşi, aducând la Ierusalim lemnul Sfintei Cruci, pe care aceştia îl furaseră, dar şi pe Patriarhul Zaharia al Ierusalimului, care era ţinut în robie. După moartea patriarhilor Zaharia şi Modest a fost ales Sofronie patriarh al Sfintei Cetăţi. Atunci s-a ridicat în creştinătate o nouă erezie, a monoteliţilor, adică a celor care mărturisesc o singură voinţă şi o singură lucrare în persoana lui Hristos. Acestei erezii privind taina Persoanei lui Hristos i s-a opus Sfântul Sofronie, căci adunând sinod a osândit asemenea rătăcire. Sfântul Sofronie i-a combătut pe monoteliţi, întocmind scrieri care au fost citite la Sinodul al 6-lea Ecumenic. Tot el a scris Viaţa Sfintei Maria Egipteanca şi Cuvânt despre viaţa Sfântului Ioan cel Milostiv. A avut marea durere să vadă cucerirea Ierusalimului de către arabi sub ocârmuirea califului Omar în anul 638. Atunci, sfântul patriarh a încheiat cu Omar o pace pe care însă califul nu a respectat-o după ce Ierusalimul şi-a deschis porţile. Sfântul Patriarh Sofronie a trecut la Domnul în anul 638.
Actualitate
Peste 400 de elevi de liceu au absentat la prima probă a simulării examenului de Bacalaureat 2025

Luni, 24 martie 2025, s-a desfășurat prima probă a simulării probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat 2025, la disciplina Limba și literatura română.
Din totalul celor 2.583 de elevi înscriși, 2.170 de elevi au fost prezenți, iar 413 elevi au absentat. Cei mai mulți dintre elevii absenți sunt de la învățământul seral/ frecvență redusă.
Lucrările vor fi evaluate folosindu-se platforma de evaluare digitalizată.
Rezultatele se vor comunica individual în data de 8 aprilie 2025. Ele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, pentru stabilirea unor măsuri care au scopul de a îmbunătăți performanțele școlare, în perspectiva examenelor din vara acestui an.
Rezultatele obținute la simulare nu se trec în catalog, cu excepția cazurilor în care există solicitări scrise în acest sens.
Sursa foto: Jurnalul de Arges
Actualitate
Întâlnire de lucru cu prefecții, la Brașov, pentru organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din luna mai

Prefectul Dan Nechifor a participat în acest weekend la Brașov, la o întâlnire de lucru organizată de MAI cu omologii săi din toată țara. S-au discutat, în primul rând, aspecte privind organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din mai, dar și alte subiecte relevante pentru județul Botoșani în ceea ce privește administrația publică.
Scopul prefectului Dan Nechifor este să asigure o bună coordonare, iar procesul electoral să fie lipsit de evenimente nedorite, în afara legii. De asemenea, transparența va fi pe primul loc, astfel încât cetățenii să aibă acces și să fie la curent cu toate noutățile sau schimbările ce pot apărea pe parcursul perioadei electorale, transmit reprezentanții Instituției Prefectului – Județul Botoșani.
Actualitate
Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi organizează cursuri gratuite pentru liceeni

Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi organizează cursuri gratuite de pregătire pentru admiterea la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, la disciplinele Matematică şi Informatică, susţinute de profesori din cadrul facultăţii.
„În cadrul şedinţelor de pregătire, vor fi prezentate diverse concepte care vor fi printre subiectele de admitere. Se vor aprofunda şi modelele de subiecte care sunt pe site-ul AC”, a declarat conf. dr. ing. Adrian Alexandrescu, potrivit ziarullumina.ro
Calendarul ședințelor de pregătire:
Şedinţele de pregătire vor avea loc sâmbăta, între orele 10.00-12.00, la disciplina matematică, şi între orele 12.30-14.30, la disciplina informatică, după cum urmează:
- 29 martie
- 5 aprilie
- 12 aprilie
- 10 mai
- 17 mai
- 24 mai
Potrivit reprezentanților Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iaşi, pentru participarea la aceste ședințe de pregătire gratuite nu este necesară completarea unui formular de înscriere în prealabil.
Sursa foto: Ziarul Lumina
-
Botoșanicu 3 zile in urma
Crin Antonescu, candidatul Alianței Electorale „România Înainte” la alegerile prezidențiale a ajuns la Botoșani (foto)
-
Economiecu 2 zile in urma
Administraţia Fondului pentru Mediu a stabilit lista cu dealerii validați în programul Rabla pentru tractoare
-
Administrațiecu 2 zile in urma
A fost aprobat bugetul Consiliului Județean Botoșani pe anul 2025. Ce a declarat Valeriu Iftime
-
Actualitatecu 2 zile in urma
BEC a stabilit ordinea de înscriere pe buletinele de vot la alegerile prezidenţiale din luna mai
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Șofer surprins de radarul poliției circulând cu viteza de 146 Km/h în localitate. Ce sancțiune a primit (foto)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Județul Botoșani, din nou sub avertizare de tip cod galben de intensificări ale vântului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FC Botoșani are un jucător de națională
-
Actualitatecu 3 ore in urma
Tragedie la Rădeni: bărbat decedat în urma unui incendiu provocat de jarul căzut din sobă (foto)