Actualitate
Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfinţii 9 Mucenici din Cizic; Sfântul Cuvios Memnon; Sfânta şi Marea Luni (Denie)
Cetatea Cizicului se afla în Asia Mică, lângă strâmtoarea Bosfor, ce desparte Asia de Europa, la hotarul cu Troa, unde Sfântul Apostol Pavel a propovăduit Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos. Până la împăratul Constantin cel Mare, cetatea Cizicului nu avea mulţi creştini, din pricina împăraţilor păgâni ai Romei, care prigoneau Biserica lui Hristos. Aceştia dădeau porunci ca toţi locuitorii cetăţii să se închine la idoli, iar cei care refuzau acest lucru erau aspru pedepsiţi și mulţi dintre ei au şi fost ucişi. Atunci, mulţi creştini fugeau din faţa prigonitorilor şi se ascundeau prin munţi şi prin locuri pustii, iar alţii, tari în credinţă, îşi puneau sufletele lor pentru Hristos-Domnul. Aşa a fost şi cu aceşti nouă bărbaţi viteji ale căror nume sunt acestea: Teognis, Ruf, Antipatru, Teostih, Artemas, Magnus, Teodot, Tavmasie şi Filimon. Cu toate că erau din ţări diferite, s-au adunat în Cizic şi defăimau cinstirea idolilor, nebăgând în seamă groaznicele chinuri şi frica de tirani. Pentru aceasta au fost prinşi, întemniţaţi şi supuşi la cumplite chinuri, iar apoi li s-au tăiat capetele. După ce Marele Constantin a dat libertate creştinilor, locuitorii din Cizic au scos din pământ moaştele celor nouă sfinţi, pe care, găsindu-le nestricate, le-au pus în raclă nouă şi au zidit o biserică pentru pomenirea lor. Şi astfel strălucea cetatea Cizicului cu lumina sfintei credinţe, întărindu-se, ca şi cu un zid nesurpat, prin mijlocirile celor nouă sfinţi mucenici.
Actualitate
Polițiștii botoșăneni dau asigurări că vor fi alături de elevi și în acest an școlar
La începutul anului preuniversitar, polițiștii Inspectoratului Județean de Poliție Botoșani au reluat activitățile pentru crearea unui mediu sigur în școli și în proximitatea acestora.
- În acest an școlar, în responsabilitatea Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani sunt repartizate peste 450 de unități de învățământ.
Misiunile polițiștilor au debutat în prima zi de școală cu măsuri de ordine și siguranță publică, respectiv de fluidizare a traficului rutier și pietonal în proximitatea unităților de învățământ.
Polițiștii au fost prezenți de asemenea la festivitățile dedicate începerii anului școlar și au purtat discuții cu elevii, părinții acestora și respectiv cadrele didactice, în perspectiva realizării și în acest an a obiectivului comun – siguranța școlară.
- Până în acest moment nu au fost înregistrate incidente de natură a tulbura ordinea și liniștea publică în apropierea unităților de învățământ.
Pe parcursul anului, la fel ca în anul precedent, vor fi desfășurate acțiuni punctuale de prevenire a abandonului și absenteismului școlar.
Premergător zilei de 9 septembrie, polițiștii au desfășurat de asemenea activități precum:
- verificarea existenței și funcționalității mijloacelor de semnalizare rutieră în zona unităților de învățământ, fiind semnalate administratorilor de drum situațiile neconforme normelor rutiere;
- verificarea gradului de siguranță rutieră conferit de autovehiculele special destinate transportului de elevi, respectiv existența și valabilitatea documentelor mijloacelor de transport și ale conducătorilor auto;
- actualizarea dosarelor de obiectiv pentru fiecare locație a unităților de învățământ de pe raza județului, cu modificările apărute pe parcursul anului școlar anterior;
- verificarea unităților de alimentație publică din vecinătatea unităților de învățământ și instruirea reprezentanților/gestionarilor cu privire la respectarea prevederilor legale privind interzicerea comercializării către minori a produselor din tutun/alcool.
Pe parcursul întregului an școlar 2024-2025, polițiștii:
- vor implementa Campania Poliției Române pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția!”, respectiv campanii proprii, elaborate la nivel local prin grija Biroului Siguranța Școlară.
- vor continua activitățile destinate prevenirii implicării minorilor în comiterea de fapte antisociale, respectiv prevenirii victimizării acestora prin asemenea fapte, prevenirii consumului de substanțe psihoactive, prevenirii bullying-ului, în toate formele de manifestare ale acestuia, ș.a.
- vor fi prezenți zilnic, prin misiuni specifice de ordine publică și poliție rutieră, în zonele adiacente unităților de învățământ.
Dragi elevi,
Polițiștii Inspectoratului Județean de Poliție Botoșani vă rămân alături și vă îndeamnă să semnalați, personal sau prin intermediul părinților, cadrelor didactice sau consilierului școlar, orice incident sau situație neconformă legii care s-ar putea petrece în școala voastră!, au transmis reprezentanții IPJ Botoșani.
Sursa foto: siguranta.scolara.ro
Actualitate
Pregătiri pentru acțiunea „Ziua de Curățenie Națională 2024”, care va avea loc în data de 21 septembrie
Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, a convocat, astăzi, în sala „Nicolae Iorga”, din Palatul Administrativ, o întâlnire de lucru pentru a organiza la nivel județean acţiunea, care va avea loc în data de 21 septembrie 2024, în cadrul proiectului naţional, „Ziua de Curățenie Națională 2024”.
- La întâlnire au participat reprezentanți de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” Botoşani, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „General de brigadă Tudor Luchian” Botoşani, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontiera Botoșani, Centrul Militar Botoșani, UM 01251 Botoşani, Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani, Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoşani, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Botoșani, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani, Direcţia Silvică Botoşani, Secţia Drumuri Naţionale Botoşani, ADI ECOPROCES, Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Botoșani și Asociația “Let`s Do It, Romania!.
Instituția Prefectului – Județul Botoșani va coordona și colabora cu voluntarii proiectului din judeţul Botoşani, care se vor implica în acţiunea de voluntariat din data de 21 septembrie 2024, ”Ziua de Curățenie Națională 2024”, au transmis reprezentanții prefecturii.
”Ne așteptăm la o participare numeroasă a voluntarilor din Botoșani, la fel cum a fost și în anii trecuți. În 2022, aproximativ 10.000 de voluntari din județul Botoșani, dintre care peste 1.000 de cadre didactice și peste 6.000 de copii, au participat la acţiunea din cadrul proiectului naţional, „Ziua de Curățenie Națională”, iar în 2023 au participat aproximativ 18.000 de voluntari din județul Botoșani, dintre care 1.700 cadre didactice și inspectori școlari și peste 13.000 de elevi. Este un eveniment internațional, anul acesta 198 de țări și peste 19 milioane de voluntari mobilizându-se pentru o curățenie globală. Fac un apel la autoritățile locale din județul nostru să se implice în gestionarea deșeurilor colectate în cadrul acțiunii” a declarat prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.
- Ecologizarea zonelor stabilite se va realiza simultan, în data de 21 septembrie 2024, în intervalul orar 08.00 – 15.00.
Startul oficial al campaniei se va da în Piața Revoluției, în fața Palatului Administrativ, de către angajații Instituției Prefectului și ai structurilor MAI, participanți la campanie.
Materialele necesare, saci menajeri și mănuși de protecție, vor fi distribuite de către Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate -Serviciul Teritorial Botoșani. Materialele de protecție pot fi ridicate de către responsabilii instituțiilor în baza listelor de voluntari transmise.
Ziua de Curățenie Națională reprezintă cea mai mare mobilizare de voluntari din România, pentru a face curățenie în toată țara într-o singură zi, au precizat reprezentanții prefecturii.
Actualitate
Activități de prevenire și informare, desfășurate de polițiștii de la Transporturi în stațiile CFR (foto)
La data de 9 septembrie 2024, cu prilejul începerii noului an școlar, polițiștii Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani au desfășurat activități de prevenire și informare, atât în Stațiile CFR Botoșani și Trușești, cât și în trenurile de călători.
În cadrul activităților desfășurate au fost oferite pliante cu mesaje de prevenire a consumului de substanțe interzise precum și de prevenire a delincvenței juvenile.
Totodată au fost prezentate elevilor riscurile la care se expun în situația în care nu respectă prevederile legale.
-
Politicăcu 3 zile in urma
Valeriu Iftime, reacție la acuzațiile de misoginism, lansate de Doina Federovici
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Pompierii, pregătiți să intervină în caz de urgență, la manifestările religioase și artistice de la Vorona
-
Actualitatecu 2 zile in urma
O fetiță de 5 ani, pierdută de părinți, a fost găsită pe stradă, speriată și dezorientată
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noutăți despre programul „Rabla pentru tractoare”
-
Actualitatecu 13 ore in urma
„BIO-Carpatica”, brand comun al producătorilor bio din opt ţări aflate în zona Carpaților
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în pelerinaj pedestru la hramul Mănăstirii Vorona (foto)
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Admiterea de toamnă în universități pentru programele de licență, master și doctorat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Două persoane au ajuns la spital, în urma unui accident rutier ce s-a produs noaptea trecută (foto)