Educație
Cadre didactice și elevi, instruiți de pompieri cum să acționeze în cazul producerii unui cutremur (foto)
Peste 500 de elevi, cadre didactice și personal auxiliar s-au evacuat, astăzi, 22 aprilie 2024, pe timpul unor exerciții organizate la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona și Școala Gimnazială „Raluca Iurașcu” din Joldești.
Conform scenariului, în timpul orelor de curs s-a produs un cutremur.
Cu acest prilej, cadrele didactice și elevii au simulat toți pașii ce trebuie urmați în cazul producerii unor astfel de evenimente, pentru a fi în siguranță. Însoțiți de învățători sau profesori, elevii au ieșit din sălile de clasă în momentul în care au auzit alarma și au mers la locurile de adunare. Acolo, îi așteptau pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu o autospecială de stingere. Elevii au avut ocazia să vadă mijloacele tehnice și echipamentele folosite de salvatori în misiuni.
Pe timpul activității, pompierii le-au transmis următoarele sfaturi:
În caz de cutremur:
- adăpostiți-vă sub pupitre și stați departe de ferestre, de pereții exteriori sau de obiectele care v-ar putea răni;
- protejaţi-vă capul şi faţa;
- nu ieșiți din clasă în timpul cutremurului;
- cadrul didactic va deschide ușa clasei și se va proteja lângă un perete de rezistență;
- veți putea ieși după terminarea seismului și verificarea căilor de evacuare.
Persoanele responsabile la nivelul unităților de învățământ au fost instruite cu privire la măsurile ce trebuie adoptate în cazul unei situații de urgență reale, astfel încât elevii și cadrele didactice să fie în siguranță.
Activitățile s-au desfășurat în baza protocoalelor de colaborare încheiate între ISU Botoșani și unitățile de învățământ, în cadrul „Săptămânii Verde” și ”Școlii Altfel”.
Botoșani
Elevii s-au întors la școală pentru a începe cursurile celui de-al doilea modul din acest an școlar (foto)
Odată cu revenirea la cursuri, elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Botoșani își vor putea desfășura cursurile în unitatea de învățământ de proveniență, respectiv în corpul B al colegiului, după finalizarea lucrărilor de reabilitare.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Botoșani susțin că, având în vedere numărul ridicat de unități de învățământ care se află, în același timp, în proces de reabilitare, au fost identificate soluții de relocare a elevilor în alte spații adecvate, în care actul educațional să se desfășoare în condiții optime.
„În municipiul Botoșani, avem un număr ridicat de unități de învățământ care se află, în același timp, în proces de reabilitare, motiv pentru care, în permanență, am căutat și am găsit soluții de relocare a elevilor în alte spații adecvate, în care actul educațional să se desfășoare în condiții optime.
Înainte de începerea cursurilor celui de-al II-lea modul, am vizitat, din nou, școlile din Botoșani aflate în reabilitare, pentru a verifica stadiul lucrărilor și pentru a mă asigura că acestea avansează.
Începând de astăzi, 4 noiembrie 2024, elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu” Botoșani își vor putea desfășura cursurile în unitatea de învățământ de proveniență.
Îmi doresc ca în timp cât mai util, cu respectarea termenelor propuse, fiecare copil să învețe în spații moderne și sigure!
Mult succes tuturor!”, a transmis Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani.
Sursa foto: https://www.facebook.com/profile
Educație
Polițiștii de siguranță școlară, apel în cadrul campaniei „Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția”
Polițiștii de siguranță școlară continuă implementarea Campaniei „Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția”, inițiată la nivel național de către Inspectoratul General al Poliției Române.
Scopul campaniei este acela de a conștientiza părinții, cadrele didactice și elevii cu privire la necesitatea asigurării unui climat optim în mediul școlar, prin prevenirea victimizării minorilor, prevenirea și combaterea infracționalității în mediul școlar și respectiv al consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară.
La activitățile circumscrise Campaniei au participat până în prezent peste 2.400 de elevi cu vârstele cuprinse între 10 și 18 ani, 200 de părinți și 150 cadre didactice, în unități de învățământ situate atât în mediul urban, cât și în rural, precizează reprezentanții IPJ Botoșani.
Implementarea tuturor activităților se derulează cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, Centrului Județean de Resurse și de Asistență Educațională Botoșani, respectiv al Direcției Generale de asistență Socială și Protecției Copilului Botoșani.
De altfel, chiar la debutul anului școlar 2024 – 2025, Campania „Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția” s-a aflat pe ordinea de zi a întâlnirii pe care șeful IȘJ Botoșani, Bogdan Suruciuc a avut-o cu directorii și directorii adjuncți ai unităților de învățământ din județ, la care au participat, pe lângă inspectori școlari, și reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani. Aceștia din urmă au vorbit despre scopul acestei campanii.
„Siguranța în unitățile de învățământ presupune o conjugare constantă a eforturilor tuturor celor cu atribuții sau preocupări în acest domeniu: părinți, cadre didactice, autorități locale, precum și a altor actori sociali care pot contribui în mod concret la asigurarea siguranței în mediu școlar”, au transmis reprezentanții IPJ Botoșani.
Mesaj de Campanie
Dragi elevi, părinți și cadre didactice,
Facem acest apel pentru siguranța copiilor noștri!
Încercați să găsiți timpul necesar și să urmăriți împreună cu ei acest clip de 30 de secunde:
https://www.facebook.com/watch/?mibextid=WC7FNe&v=828758156113487&rdid=J46Q6vgWWW6inqlZ
Urmăriți și distribuiți!
Știți că există un număr de telefon unic pentru protecția copilului?
Oricine poate apela 119 pentru a semnala cazurile de abuz, exploatare, neglijare a copilului și orice suspiciune de violență sau droguri pătrunse în universul copilăriei. Implicați-vă și nu rămâneți indiferenți!
Când cineva tace, altcineva suferă. Nimeni nu trebuie lăsat singur!
O voce care se face auzită este dovada că ne pasă!
Împreună protejăm!
Educație
Un sfert dintre copiii și tinerii României nu sunt la școală
La țară, un copil din trei a abandonat școala, potrivit postului de radio Europa Liberă.
Astfel, 700.000 dintre copiii și tinerii din România care au între 3 și 23 de ani nu sunt în cataloagele niciunei grădinițe, școli, vreunui liceu sau facultăți, ceea ce înseamnă că un sfert dintre ei nu urmează nicio formă de învățământ din țară.
Mai grav este faptul că autoritățile competente ale statului nu știu unde sunt și ce fac ei în prezent.
Deși statul a început un plan de reducere a abandonului școlar, efectele nu sunt deocamdată vizibile, România deținând, în continuare, recordul negativ la abandon școlar între cele 27 de țări din Uniunea Europeană.
Fenomenul abandonului școlar a început acum mai bine de 20 de ani și a tot crescut după valurile de plecări la muncă, în afara țării, ale părinților, în preajma anului 2007.
- Printre cele mai des întâlnite cauze ale abandonului școlar sunt sărăcia și faptul că părinții nu-și îndrumă copiii către școală.
Contributorul Republica, Dragoș Damian, atrage atenția că toată povestea din ultima perioadă de timp cu nota de la bacalaureat a premierului Ciolacu a distras, mai bine spus a manipulat atenția opiniei publice.
„Nu ne-a lăsat să ne concentrăm pe problemele vechi și noi din sistemul de educație, cum ar fi consumul de droguri, alcool și țigări, școlile supraaglomerate în 3 schimburi, abandonul școlar, creșterea NET- ului, ineficiența sistemului de învățământ dual, facultățile de diplome și multe-multe altele. Dar în primul rând pe prăpastia dintre programa școlară și universitară și piața muncii. Avem nevoie de un sistem de învățământ foarte bine conectat la piața muncii. Rata de angajare, un indicator de eficiență despre care toți vorbesc, dar pe care nu și-l asumă nimeni”, susține Dragoș Damian.
Sursa foto: G4Media.ro
-
Actualitatecu o zi in urma
S-a constituit Consiliul Local Botoșani și au fost stabiliți cei doi viceprimari (galerie foto)
-
Politicăcu 3 zile in urma
Nicolae Ciucă, președintele PNL: Nu cred promisiunile PSD, că nu vor mări taxele!
-
Actualitatecu 12 ore in urma
Aproape 4 milioane de persoane din România, afectate de sărăcie
-
Actualitatecu o zi in urma
Două autoturisme, implicate într-un accident rutier pe o șosea intens circulată (foto)
-
Momentul de culturăcu 23 de ore in urma
Accidentul aviatic în care a fost implicată delegația României la Moscova, produs într-o zi de 4 noiembrie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Un tânăr s-a ales fără permis și cu o amendă usturătoare, pentru viteză excesivă pe o stradă în reabilitare
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Intensificări ale vântului pe tot parcursul zilei, la nivelul județului Botoșani
-
Actualitatecu 11 ore in urma
O șoferiță, oprită pentru viteză excesivă, s-a ales cu dosar penal pentru infracțiuni la regimul rutier