Educație
Cadre didactice și elevi, instruiți de pompieri cum să acționeze în cazul producerii unui cutremur (foto)

Peste 500 de elevi, cadre didactice și personal auxiliar s-au evacuat, astăzi, 22 aprilie 2024, pe timpul unor exerciții organizate la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona și Școala Gimnazială „Raluca Iurașcu” din Joldești.
Conform scenariului, în timpul orelor de curs s-a produs un cutremur.
Cu acest prilej, cadrele didactice și elevii au simulat toți pașii ce trebuie urmați în cazul producerii unor astfel de evenimente, pentru a fi în siguranță. Însoțiți de învățători sau profesori, elevii au ieșit din sălile de clasă în momentul în care au auzit alarma și au mers la locurile de adunare. Acolo, îi așteptau pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu o autospecială de stingere. Elevii au avut ocazia să vadă mijloacele tehnice și echipamentele folosite de salvatori în misiuni.
Pe timpul activității, pompierii le-au transmis următoarele sfaturi:
În caz de cutremur:
- adăpostiți-vă sub pupitre și stați departe de ferestre, de pereții exteriori sau de obiectele care v-ar putea răni;
- protejaţi-vă capul şi faţa;
- nu ieșiți din clasă în timpul cutremurului;
- cadrul didactic va deschide ușa clasei și se va proteja lângă un perete de rezistență;
- veți putea ieși după terminarea seismului și verificarea căilor de evacuare.
Persoanele responsabile la nivelul unităților de învățământ au fost instruite cu privire la măsurile ce trebuie adoptate în cazul unei situații de urgență reale, astfel încât elevii și cadrele didactice să fie în siguranță.
Activitățile s-au desfășurat în baza protocoalelor de colaborare încheiate între ISU Botoșani și unitățile de învățământ, în cadrul „Săptămânii Verde” și ”Școlii Altfel”.
Botoșani
Rezultatele simulării Examenului de Bacalaureat. Câți elevi au obținut medii de trecere

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a centralizat rezultatele simulării Examenului Național de Bacalaureat 2025.
Ratele de promovare pentru cele trei probe scrise, la nivelul județului Botoșani, înregistrate de elevii claselor a XII-a/ a XIII-a care au susținut probele simulării Examenului de Bacalaureat Național, sesiunea martie 2025, sunt următoarele:
- Proba E. a) – Limba și literatura română – procent de promovare (note mai mari sau egale cu 5): 65,11%.
Nu sunt elevi cu nota 10.
- Proba E. c) – Proba obligatorie a profilului – procent de promovare (note mai mari sau egale cu 5): 54,88%.
7 elevi au obținut nota 10.
- Proba E. d) – Proba la alegere a profilului – procent de promovare (note mai mari sau egale cu 5): 63,79%.
18 elevi au obținut nota 10.
Nu sunt elevi cu media 10.
Rezultatele obținute de elevi la simularea examenului național de bacalaureat nu sunt publice. Acestea vor fi aduse la cunoștința elevilor și părinților de către profesorii de la clasă, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare. La solicitarea elevilor și/sau a părinților notele vor putea fi trecute în catalog.
„Rezultatele simulării examenului de Bacalaureat 2025 ne oferă o perspectivă clară asupra nivelului de pregătire al elevilor din județul Botoșani.
Această simulare nu este doar un test, ci și o oportunitate pentru elevi de a se familiariza cu rigorile examenului real, de a-și gestiona emoțiile și de a-și ajusta strategiile de învățare. Inspectoratul Școlar Județean Botoșani va analiza aceste rezultate, împreună cu directorii unităților de învățământ, pentru a identifica punctele forte și aspectele ce necesită îmbunătățiri.
Ne dorim ca fiecare elev să se simtă pregătit și încrezător la examenul final, iar pentru ca acest lucru să se întâmple vom continua să oferim sprijin adecvat la fiecare disciplină de examen.
Le mulțumesc tuturor profesorilor pentru implicare și elevilor pentru efortul depus. Suntem convinși că, prin muncă susținută și determinare, rezultatele de la examen vor fi și mai bune.” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.
Sursa foto: bihon
Dorohoi
Concursul național „Culinariada”, organizat de Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni (galerie foto)

Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni, a organizat miercuri, 2 aprilie 2025, etapa națională a Concursului național de nutriție și alimentație sănătoasă din cadrul Proiectului „Culinariada”, ediția a VI-a, concurs cu expoziție gastronomică-secțiunea II „Preparate tradiționale locale și zonale”, cu participare directă a echipelor și profesorilor coordonatori.
La concurs au concurat echipe din 11 județe: Alba, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Cluj, Iași, Olt, Sălaj, Suceava și Tulcea.
Cele 22 preparate prezentate în concurs au fost realizate de echipe din 14 unități de învățământ, care au fost însoțite de 17 profesori coordonatori, de la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia, Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău, Liceul Tehnologic „Dumitru Mangeron” Bacău, Liceul Tehnologic nr.1 Salonta, Școala Profesională „Tiberiu Morariu” Salva, Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani, Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani, Liceul Tehnologic „Vlădeasa” Huedin, Liceul Tehnologic Hârlău, Liceul Economic „Petre S. Aurelian” Slatina, Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” Șimleul Silvaniei, Colegiul „Andronic Motrescu” Rădăuți, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava și Colegiul Economic „Delta Dunării” din Tulcea.
Cei prezenți s-au bucurat de prestația echipei de robotică North East Dynamics a Liceului „Regina Maria” Dorohoi.
Echipele au celebrat tradiția culinară românească printr-un preparat reprezentativ pentru zona sau tradiția lor, aducând cu ei nu doar ingrediente, ci și povești ale satului, ale străbunicilor, ale obiceiurilor care au fost transmise din generație în generație.
Competiția a fost strânsă, iar fiecare farfurie a fost o adevărată operă de artizanat culinar, în care ingredientele locale au fost folosite cu măiestrie pentru a crea gusturi de neuitat.
Juriul, cu expertiză culinară și culturală, care a evaluat preparatele în funcție de autenticitatea rețetelor și tehnica de preparare, a fost format din:
- Chef Radu Constantin Zărnescu, președintele Euro-Toques România, președintele juriului
- doctor inginer Anca Mihaela Gâtlan, prodecan la Facultatea de Inginerie Alimentară din Suceava
- profesor Marcel Dupu, director al Clubului Copiilor Dorohoi și directorul Festivalului Internațional „Mugurelul”
- economist Adina Grosu, administrator SC EDEN 2000 SRL Dorohoi
- Cojocaru Ilona, administrator SC G&G AGRO SRL- Popas Cucorăni
Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a fost reprezentat de inspectorul școlar general, profesor Bogdan-Gheorghe Suruciuc, de inspectorul școlar pentru învățământ profesional și tehnic, prof. ing. Alina Daniela Badea și de inspectorul școlar pentru educație permanentă și activități extrașcolare, profesor Gina Florentina Zală.
Câștigătorii acestei ediții a „Culinariadei” sunt echipele de la Liceul Tehnologic Hârlău, județul Iași, pentru preparatul de bază, iar la desert echipa câștigătoare este cea de la Liceul Tehnologic „Dumitru Mangeron” Bacău.
Toți concurenții au demonstrat pasiune pentru gastronomie, talent, atitudine profesionistă, dar mai ales apreciere a tradițiilor culinare românești, și au înțeles că trebuie să se perfecționeze constant, că sunt o generație de tineri cu mult potențial, au transmis organizatorii.
Botoșani
A doua simulare județeană a examenului de Evaluare Națională pentru elevii clasei a VIII – a (foto)

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Botoșani aduce la cunoștință faptul că, în vederea evitării suprapunerii cu perioada de desfășurare a Olimpiadei Naționale de Informatică pentru Gimnaziu, care va avea loc la Botoșani, a fost modificat calendarul celei de-a doua simulări județene a examenului de Evaluare Națională pentru elevii cl. a VIII-a, în anul școlar 2024-2025, după cum urmează:
- Limba și literatura română – miercuri, 16 aprilie 2025;
- Matematică – joi, 17 aprilie 2025.
În calendarul inițial, probele erau planificate a se desfășura în zilele de 14 și 15 aprilie 2025, precizează reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Botoșani.
-
Actualitatecu o zi in urma
Elevii au intrat în vacanţa de Paști. Când revin în bănci și ce libere mai au până la vacanța de vară
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Creştinii ortodocşi şi catolici sunt în Joia Mare
-
Actualitatecu 16 ore in urma
Se anunță vreme frumoasă și caldă de Paști
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Nu scăpăm de vânt! O nouă atenționare emisă de meteorologi pentru județul Botoșani
-
Actualitatecu 2 zile in urma
APIA Botoșani eliberează adeverințe fermierilor care doresc să acceseze credite
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Preafericitul Părinte Daniel: Să arătăm în jurul nostru iubire smerită şi milostivă, iertare, pace şi bucurie! (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
Valeriu Iftime: dacă suntem consecvenți și tragem în aceeași direcție, sportul va străluci din nou în România
-
Socialcu 2 zile in urma
Cât cheltuiesc românii, în medie, pentru masa şi pregătirile de Paşti