Actualitate
Autoritățile locale dintr-o comună, instruite de pompieri cum să acționeze în situații de urgență (video)
Un nou exercițiu de verificare a modului de gestionare a unei situații de urgență de către autoritățile locale, până la sosirea pompierilor militari, s-a desfășurat, miercuri, 10 aprilie 2024, la Viișoara.
Potrivit scenariului, în zonă s-a produs un cutremur de mare magnitudine în urma căruia mai multe persoane au fost rănite și zeci de clădiri au fost avariate.
Specialiștii Centrului Operațional, ai Serviciului Pregătire pentru Intervenție Reziliența Comunităților și ai Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Botoșani au analizat felul în care Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) Viișoara a pus în aplicare planurile de intervenție și protecție a populației.
A fost verificat, inclusiv, modul în care s-a realizat avertizarea populației cu privire la posibilitatea producerii unor replici ale seismului, respectiv transmiterea unor mesaje cu informații despre modul de comportare post dezastru.
Astfel de instruiri vor fi desfășurate și în alte comune din județ, în perioada următoare, în baza Planului de pregătire în situații de urgență pentru 2024, aprobat prin Ordin al Prefectului, transmit reprezentanții ISU Botoșani.
Pompierii reamintesc faptul că, în cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora.
Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență). https://ro-alert.ro/intrebari-frecvente/
Astfel de evenimente sunt imprevizibile și de aceea fiecare persoană trebuie să cunoască măsurile de protecţie în caz de cutremur și regulile ce trebuie respectate, atât înainte de producerea acestuia, cât și pe timpul sau după ce mişcarea seismică a trecut. Printre acestea, se numără:
Înainte de producerea unui cutremur:
- fixaţi mobilierul de un perete sau de un alt element de construcţie solid, deoarece, în timpul unei mişcări seismice, se poate deplasa;
- amplasaţi obiectele grele, care vă pot răni, în partea de jos a încăperilor;
- asiguraţi-vă o minimă rezervă de urgenţă formată din apă, alimente neperisabile, lanternă, aparat de radio portabil, acumulatori şi medicamente de bază (rucsacul de urgenţă);
- cunoașteți locurile în care sunt poziționate întrerupătoarele, siguranţele electrice, robinetele pentru apă şi gaze, precum şi modul lor de manevrare;
- participaţi la exerciţiile de pregătire organizate la locul de muncă;
- stabiliţi cu membrii familiei un plan de protecţie în caz de cutremur.
Fiecare trebuie să știe ce are de făcut în cazul în care s-ar declanșa o mişcare seismică.
Dacă sunteți în interiorul unei clădiri:
- păstraţi-vă calmul şi liniştiţi persoanele din jur;
- nu încercaţi să ieşiți afară, nu fugiţi pe scări, nu vă duceţi pe balcon, nu folosiți liftul;
- îndepărtaţi-vă de ferestre, pereţi exteriori sau alte obiecte care vă pot răni;
- dacă este posibil, închideţi sursele de foc cât mai repede;
- protejaţi-vă sub tocul uşii, sub o grindă, lângă un perete de rezistenţă sau sub un obiect de mobilier solid;
- dacă sunteţi pe hol, aşezaţi-vă în poziţie ghemuit, lângă un perete interior;
- evitaţi aglomeraţia, îmbulzeala și, dacă este posibil, deschideţi uşa pentru ca aceasta să nu se blocheze, iar după terminarea mişcării seismice să puteți ieși.
Dacă vă aflați la școală:
- adăpostiți-vă sub pupitre și stați departe de ferestre, de pereții exteriori sau de obiectele care v-ar putea răni;
- protejaţi-vă capul şi faţa;
- nu ieșiți din clasă în timpul cutremurului;
- cadrul didactic va deschide ușa clasei și se va proteja lângă un perete de rezistență;
- veți putea ieși după terminarea seismului și verificarea căilor de evacuare.
Dacă sunteți în exteriorul clădirii:
- adăpostiţi-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice, copaci sau alte obiecte care vă pot răni;
- staţi la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.
Dacă sunteți într-un mijloc de transport:
- opriți autoturismul și rămâneţi în interior. După încetarea cutremurului, nu ieşiţi din vehicul dacă vedeți în jur cabluri electrice căzute;
- opriţi-vă într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte şi imobile.
Informații suplimentare: https://nutremurlacutremur.ro/comportament.htm
- Reguli generale de comportament în caz de cutremur
- Reguli de comportament în caz de cutremur – pe stradă
- Reguli de comportament în caz de cutremur – la școală
- Reguli de comportament în caz de cutremur – în centre comerciale
- Reguli de comportament în caz de cutremur – în locuințe
Mai multe informații despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism, la adresa: https://fiipregatit.ro/ghid/cutremur/.
Actualitate
Zeci de evenimente organizate în lume de Institutul Cultural Român de Ziua Culturii Naționale
Institutul Cultural Român (ICR) și reprezentanțele sale din străinătate desfășoară, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, un maraton de trei săptămâni de evenimente culturale care celebrează personalități marcante ale artelor și culturii autohtone.
Astfel, publicul de pe mai multe continente este invitat la concerte, expoziții, spectacole de teatru, conferințe, ateliere interactive, proiecții de filme documentare și evenimente literare.
Potrivit icr.ro, între evenimentele care vor avea loc se evidențiază:
- expoziția de fotografie „Atlasul frumuseții” și „Săptămâna Culturii Române” organizate de ICR Madrid, în perioada 13 ianuarie – 27 februarie 2025;
- conferința „Difuzarea poeziei românești în Franța – Eminescu, Blandiana, Blaga” organizată de ICR Paris, în 15 ianuarie 2025;
- conferinţa „Basmele lui Mihai Eminescu” organizată de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia, în 15 ianuarie 2025, la Universitatea din Padova;
- expoziția „35 de ani și o zi. Memoria și istoria Revoluției din 1989 în societatea de astăzi” organizată de ICR Budapesta, în perioada 15 ianuarie – 28 februarie 2025, la filiala din Seghedin.
Evenimente culturale dedicate Zilei Naționale a Culturii se vor desfășura și la Chișinău, Beijing, New York, Roma, Lisabona, Tel Aviv, Tokyo, Bruxelles, Viena, Varşovia, Roma, Stockholm, Istanbul, Berlin, potrivit ziarullumina.ro
Sursa foto: Euronews
Actualitate
Discuții la Cafeneaua Artelor din Botoșani despre o viitoare strategie culturală a județului
Miercuri, 15 ianuarie, de la 12.00 la 13.30, la Cafeneaua Artelor din municipiul Botoșani va avea loc o primă consultare despre o viitoare strategie culturală a județului.
La discuții și-au anunțat participarea manageri de instituții și organizații culturale, artiști, animatori culturali, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ, jurnaliști. De asemenea, și-au confirmat prezența și reprezentanți ai autorităților publice.
Consultarea va fi moderată de Ștefan Teișanu, manager cultural, co-fondator al organizațiilor Centrul Cultural Clujean, Fapte (Jazz in the Park) și Nord (Zilele Nordului).
Cei care doresc să participe la eveniment sunt așteptați direct la locație, fără o rezervare în prealabil, anunță organizatorii.
Sursa foto: Restaurant Guru
Actualitate
Dependența de ecrane, combătută printr-o campanie derulată de Institutul de Sănătate Publică
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) derulează, în perioada ianuarie-februarie 2025, campania intitulată „Dependenţa de ecrane, noua provocare a erei digitale, cum o gestionăm?”.
Campania, care se derulează la nivel național, are sloganul „Mai multă viaţă, mai puţine ecrane!” și se adresează în special copiilor, adolescenţilor şi părinţilor lor, dar şi populaţiei generale, cu scopul de a creşte nivelul de conştientizare asupra acestei dependențe, de a încuraja un stil de viaţă sănătos și de a contribui, astfel, la reducerea apariției unor tulburări mintale sau de comportament.
„Din ce în ce mai multe studii asociază dependenţa de ecrane, în special la tinerii de vârstă şcolară, cu diverse psihopatologii în domeniul dezvoltării. Unele dintre acestea susţin că un comportament repetitiv şi nelimitat de accesare a tehnologiilor digitale online sau offline poate fi asimilat unui consum compulsiv asemănător cu cel de utilizare a diferitelor substanţe, precum drogurile şi alcoolul, şi poate duce la dezvoltarea unei dependenţe”, afirmă specialiştii INSP, citați de ziarullumina.ro
Conform Eurobarometrului privind sănătatea mintală din octombrie 2023, 46% dintre respondenţi s-au confruntat în ultimele 12 luni cu o problemă emoţională sau psihosocială (depresie sau anxietate), iar 89% considerau că promovarea sănătăţii mintale este la fel de importantă precum cea a sănătăţii fizice.
- Cel mai frecvent diagnosticate boli ale sănătăţii mintale includ depresia, anxietatea generalizată şi tulburările de alimentaţie.
Totodată, Tabloul Sănătăţii Mintale în România din anul 2023, un raport al Consiliului Economic şi Social, evidențiază faptul că afecțiunile mintale cel mai des întâlnite la adulţi sunt tulburările de anxietate și depresia.
Sursa foto: ziarullumina.ro
-
Evenimentcu 2 zile in urma
Zilele Eminescu, la Ipotești. Manifestări prilejuite de împlinirea a 175 de ani de la nașterea poetului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Vârsta de la care nu mai poți șofa. În ce condiții ești obligat să renunți la permis
-
Actualitatecu o zi in urma
Bărbat omorât în bătaie în propria casă. Principalul suspect este chiar vecinul său
-
Culturăcu o zi in urma
Botoșani, orașul legat pe vecie de Mihai Eminescu. „Luceafărul”…săpat în piatră! (video)
-
Culturăcu 2 zile in urma
Alexandru Vlahuță despre Eminescu: Era de o tristețe și o melancolie sfâșietoare…
-
Actualitatecu o zi in urma
FC Botoșani a încheiat pregătirea din Antalya cu o victorie, scor 4-1, în amicalul cu FK Radnički
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Un proiectil neexplodat din perioada războiului a fost descoperit de un bărbat într-o pădure
-
Actualitatecu o zi in urma
Un tânăr s-a prezentat la controlul de frontieră cu un autovehicul radiat din circulație