ȘTIRI DIN:
Data: 11/12/2024

Actualitate

Atenție la sistemele și mijloacele folosite pentru încălzirea locuințelor!

Publicat

pe

În fiecare an, în sezonul rece, se produc incendii din cauza utilizării necorespunzătoare a mijloacelor folosite de cetățeni pentru asigurarea confortului termic în locuințe, avertizează reprezentanții ISU Botoșani.

Aceste evenimente pot fi prevenite dacă sunt respectate mai multe reguli elementare, menite să-i protejeze, atât pe aceștia, cât şi bunurile agonisite de-a lungul vieţii.

În perioada noiembrie 2023 – martie 2024, în județul Botoșani s-au produs 194 de incendii, cu 15 mai multe decât în iarna precedentă

Aproape jumătate dintre evenimente au fost generate de coșurile de fum necurățate de funingine, defecte sau neizolate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului (82 incendii).

  • 33 de incendii au izbucnit din cauza jarului căzut pe materiale combustibile sau a mijloacelor de încălzire defecte sau lăsate nesupravegheate;
  • alte 33 de evenimente s-au produs ca urmare a utilizării instalațiilor/aparatelor/echipamentelor electrice defecte.

Iarna trecută, cinci persoane și-au pierdut viața, iar nouă au ajuns la spital cu arsuri, în urma unor incendii violente

Alte 41 de persoane au fost salvate de pompieri din locuințele cuprinse de flăcări.

Jarul căzut din sobă, fumatul în locuri nepermise, mijloace de încălzire lăsate nesupravegheate sau folosirea substanțelor inflamabile pentru aprinderea focului în sobă au provocat aceste tragedii, în județul Botoșani, transmit reprezentanții ISU Botoșani.

Cucuteni, Suharău, Slobozia, Costești, Dorohoi, Călinești, Corlăteni, Botoșani, Cucorăni, Săveni și Coțușca sunt localitățile în care s-au produs evenimentele.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu care poate apărea odată cu exploatarea sobelor şi a coşurilor de fum, trebuie luate următoarele măsuri:

  • verificarea sobelor, a canalelor şi a coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere;
  • tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);
  • îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;
  • păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului;
  • în timpul funcționării, ușa sobei trebuie închisă;
  • în faţa sobelor cu lemne trebuie pusă o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;
  • focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor și trebuie stins înainte de a părăsi locuinţa și pe timpul nopții;
  • cenuşa şi jarul provenite de la sobe trebuie depozitate într-un loc special amenajat.
  • nu se vor introduce în sobe lemne cu lungimea mai mare decât focarul, iar acestea nu trebuie supraîncărcate.

Pentru mijloacele de încălzit locale sau centrale care folosesc combustibil lichid, se recomandă următoarele măsuri:

  • verificarea etanşeităţii conductelor de alimentare cu combustibil;
  • interzicerea supraalimentării cu combustibil;
  • alimentarea cu combustibil atunci când mijlocul de încălzire nu este în stare de funcţionare;
  • curăţarea periodică a conductelor de alimentare şi a duzelor de pulverizare.

O altă cauză a incendiilor din sezonul rece o reprezintă exploatarea necorespunzătoare a aparatelor electrice de încălzire şi a instalaţiilor electrice. Aceste evenimente pot fi evitate prin adoptarea următoarele măsuri:

  • nu trebuie utilizate instalaţii electrice defecte, montate direct pe materiale combustibile, cu improvizaţii, cu legături electrice neacoperite de material electroizolant etc.;
  • reparaţiile la instalaţiile electrice trebuie executate doar de personal autorizat;
  • nu trebuie suprasolicitate circuitele electrice prin racordarea unor consumatori electrici care depăşesc puterea nominală a acestora;
  • sistemele de încălzire electrice aflate în funcţiune vor fi supravegheate permanent, chiar dacă sunt prevăzute cu mijloace de protecţie (termostat).

Reşourile pot constitui o sursă de aprindere dacă sunt așezate în locuri necorespunzătoare: sub birouri, rafturi, tejghele, aproape de perdele, de pat etc. unde probabilitatea de a intra în contact cu materiale combustibile (textile, hârtie, lemn etc.) este foarte mare. De asemenea, reşourile improvizate şi artizanale prezintă risc deosebit din cauza puterii mari a acestora şi a deficienţelor ce pot apărea pe circuitele de alimentare, aspecte ce conduc la suprasolicitarea instalaţiei electrice la care sunt racordate (conductori, prize, ştechere etc.)

Materiale de informare preventivă:

Clipuri video:

https://youtu.be/6i_AqMJ_TSw?t=2

https://youtu.be/p7zGgElCYOU

https://youtu.be/ixUc6UmdzHY

https://youtu.be/Q14728rKBAM

https://youtu.be/Honyz6YTLV8

https://youtu.be/RZDC1nb02bY?t=4

https://youtu.be/zQjeT5L2M8s

Sursa foto: I.S.U.J. Iași

Actualitate

Casă la un pas de a fi distrusă de incendiul provocat de jarul căzut din sobă

Publicat

pe

Un incendiu s-a produs, în această după-amiază, într-o casă din orașul Ștefănești. Bunurile aflate într-o încăpere au luat foc de la jarul căzut din sobă pe materiale combustibile.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD.

Pompierii au constatat faptul că ardeau bunurile din interiorul unei camere și au acționat rapid pentru ca flăcările să nu se extindă la întregul imobil.

Pentru a preveni astfel de incendii, pompierii reamintesc faptul că trebuie respectate anumite măsuri:

  • amplasaţi, în faţa sobelor o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;
  • în timpul funcționării, nu lăsați ușa sobei sau a plitei deschisă;
  • nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și evitaţi supraîncărcarea acesteia;
  • nu puneți materiale combustibile în spaţiile dintre sobă şi perete;
  • nu așezați patul lângă sobă;
  • nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;
  • focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor și trebuie stins înainte de a părăsi locuinţa;
  • nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă;
  • depozitați cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat.

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112!

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate, dau asigurări reprezentanții ISU Botoșani.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Sursa foto: Realitatea.NET

Citeste mai mult ...

Actualitate

Romsilva scoate la vânzare peste 18.000 de brazi de Crăciun

Publicat

pe

Romsilva scoate la vânzare 18.547 de pomi de Crăciun, potrivit regiei. Dintre aceştia, 13.902 sunt din specia brad, iar alţi 4.645 sunt molizi sau alte specii.

Preţurile la achiziţia directă, de la ocoalele silvice, depozite sau locurile de recoltare pornesc de la 15 lei pentru un molid de până în 1,3 m şi ajung la 35 de lei pentru un brad între 2 şi 3 m înălțime.

„Majoritatea pomilor de Crăciun provin din culturi specializate, din pepinierele silvice ale Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, un număr mai mic fiind recoltaţi din suprafeţele de fond forestier regenerate natural, care au o densitate foarte mare. Direcţiile şi ocoalele silvice din cadrul Romsilva vor onora, cu prioritate, cererile populaţiei, prin vânzarea directă. Valorificarea către operatori economici se va face numai în limita excedentului”, se arată în comunicatul Romsilva.

Potrivit reprezentanților Romsilva, regia administrează circa 3,13 milioane hectare de păduri, proprietatea publică a statului, reprezentând aproximativ 48% din pădurile ţării, şi asigură, totodată, servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.

Instituţia administrează 22 de parcuri naţionale şi naturale, cu o suprafaţă cumulată de peste 850.000 de hectare, precum şi 12 herghelii de stat.

Sursa foto: ZCH.ro

Citeste mai mult ...

Actualitate

Bărbatul din Darabani care a omorât o femeie și a rănit-o grav pe alta, arestat preventiv pentru 30 de zile

Publicat

pe

Ciobanu Radu, în vârstă de 50 de ani, din orașul Darabani, a fost arestat preventiv vineri seară, 6 decembrie, în urma unui mandat emis de magistrații Tribunalului Botoșani.

Acesta este acuzat de omor, tentativă de omor calificat și violare de domiciliu.

Incidentul a fost sesizat joi, când polițiștii din Darabani au primit o alertă privind agresarea unei femei de 92 de ani din localitate. Victima, care a suferit leziuni la nivelul capului, s-a prezentat la o unitate medicală pentru îngrijiri.

În urma investigațiilor inițiate pentru infracțiunea de tentativă de omor, anchetatorii au descins la domiciliul principalului suspect, din orașul Darabani, unde au descoperit trupul unei femei decedate, confirmându-se suspiciunile privind implicarea acestuia în faptele grave. În scurt timp, bărbatul a devenit suspect de omor și a fost arestat.

Magistrații Tribunalului Botoșani au admis propunerea formulată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, și au dispus arestarea preventivă a inculpatului Ciobanu Radu, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de omor calificat și omor.

„Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani formulată în dosarul nr. 296/142/P/2024. În baza art. 202 alin. 1 i 3 Cod procedură penală, art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, art. 224 Cod procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpatului Ciobanu Radu, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de omor calificat, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 32 alineatul 1 raportat la articolul 188 alineatul 1 și 2, 189 alineatul 1 litera e, alineatul 2 din Codul Penal, persoană vătămată CV și omor, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 188 alineatul 1 din Codul Penal, victimă CA toate cu aplicarea articolului 38 alineatul 1 din Codul Penal, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 06.12.2024, până la data de 04.01.2025, inclusiv.

În baza art. 230 alin. 1 Cod procedură penală dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul apărătorului desemnat din oficiu – avocat Codru Olivian, în sumă de 360 lei se va achita Baroului Botoșani din fondul Ministerului Justiției. Cu drept de contestație în termen de 48 de ore de la pronunțare pentru inculpat și pentru procuror. Pronunțată în camera de consiliu, azi, 06.12.2024, ora 18.33.”

Citeste mai mult ...

ULTIMA ORĂ

Actualitate10 ore in urma

Casă la un pas de a fi distrusă de incendiul provocat de jarul căzut din sobă

Un incendiu s-a produs, în această după-amiază, într-o casă din orașul Ștefănești. Bunurile aflate într-o încăpere au luat foc de...

Actualitateo zi in urma

Romsilva scoate la vânzare peste 18.000 de brazi de Crăciun

Romsilva scoate la vânzare 18.547 de pomi de Crăciun, potrivit regiei. Dintre aceştia, 13.902 sunt din specia brad, iar alţi...

Momentul de culturăo zi in urma

La data de 9 decembrie 1946 a început procesul de la Nuremberg, cunoscut și ca „Procesul Medicilor”

La data de 9 decembrie 1946 a început procesul de la Nuremberg cunoscut și ca „Procesul Medicilor”, proces în care...

Actualitateo zi in urma

Bărbatul din Darabani care a omorât o femeie și a rănit-o grav pe alta, arestat preventiv pentru 30 de zile

Ciobanu Radu, în vârstă de 50 de ani, din orașul Darabani, a fost arestat preventiv vineri seară, 6 decembrie, în...

Stiri nationaleo zi in urma

Polonia va prelua, la 1 ianuarie 2025, președinția Consiliului Uniunii Europene

Într-un context marcat de războiul din Ucraina, de criza energetică şi radicalizarea politică, Polonia a stabilit securitatea drept temă centrală...

Evenimento zi in urma

Spiritul Crăciunului, celebrat prin două spectacole de excepție susținute de Filarmonica „George Enescu” (video)

Vineri, 13 decembrie, și sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 18.30, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu” Botoșani va susține,...

Eveniment

CURS VALUTAR

Politică

PROGNOZA METEO

Stiri din Botoșani

Actualitateo zi in urma

Tineri reținuți de polițiști pentru loviri sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice (foto)

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele a patru tineri,...

Actualitate2 zile in urma

Val de incendii în acest sfârșit de săptămână, provocate de coșurile de fum defecte (foto, video)

Patru incendii au fost produse, la nivelul județului Botoșani, doar în cursul zilei de vineri, 6 decembrie, iar alte două...

Actualitate4 zile in urma

Săptămâna viitoare, elevii din clasele a VIII-a vor avea simulare la examenul de Evaluare Națională

Săptămâna viitoare, în zilele de 11 și 12 decembrie 2024, elevii din clasele a VIII-a vor participa la prima simulare...

Actualitate4 zile in urma

Atenție șoferi! Cod galben de ceață și polei pentru o parte din județul Botoșani

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de ceață și polei, valabil până la ora 12.00,...

Actualitate5 zile in urma

Lucrările de asfaltare pe strada Pacea din municipiul Botoșani, amânate din cauza vremii

Lucrările de asfaltare pe strada Pacea, pe tronsonul cuprins între intersecțiile cu străzile Manolești Deal și Sucevei, din municipiul Botoșani,...

Actualitate5 zile in urma

Tânăr reținut de polițiști, după ce a tâlhărit un alt tânăr, în plină stradă

Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr,...

Actualitate6 zile in urma

Caravana Faptelor Bune, o acțiune a Asociației Grup Civic Botoșani în campania „5000 DE ZÂMBETE”

Joi, 5 decembrie, Asociația Grup Civic Botoșani demarează o nouă acțiune în cadrul campanie campaniei „5000 DE ZÂMBETE”, prin care...

Divertisment

Anunțuri si informări

Momentul de cultură

Actualitate