Actualitate
Astăzi, 1 octombrie, este marcată Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice
În fiecare an, la 1 octombrie este marcată Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice în vederea promovării drepturilor acestora, dar şi a unei imagini pozitive a îmbătrânirii, prin incluziune socială, lipsită de discriminare.
Obiectivul general al acestei zile este recunoașterea persoanelor vârstnice ca o forţă în procesul de dezvoltare a societăţii prin împărtăşirea experienţei şi cunoştinţelor acumulate de acestea şi, mai ales, prin creşterea participării lor la viaţa activă.
În 2024, această zi este sărbătorită având drept temă „Îmbătrânirea cu demnitate: importanţa consolidării sistemelor de îngrijire şi sprijin pentru persoanele în vârstă din întreaga lume”.
- Instituită la 14 decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în baza Rezoluţiei nr. 45/106, această zi a fost iniţiată încă din anul 1982, prin elaborarea unui plan internaţional de acţiune privind ajutorarea persoanelor în vârstă, adoptat de către Adunarea Mondială privind Îmbătrânirea şi aprobat de către Adunarea Generală a ONU, potrivit www.un.org.
Numărul persoanelor în vârstă s-a triplat de la aproximativ 260 de milioane în 1980 la 761 de milioane în 2021.
- La nivel mondial, potrivit ONU, populaţia de peste 60 de ani este estimată să ajungă la 1,4 miliarde în 2030 şi la 1,6 miliarde în 2050.
- La nivel european, speranţa de viaţă atinge, în 2050, valoarea medie de 81 de ani la femei şi 75 de ani la bărbaţi.
Uniunea Europeană se confruntă cu o îmbătrânire a populaţiei
Potrivit prognozelor, până în anul 2080, aproape 30% dintre cetăţeni vor avea vârsta de 65 de ani sau peste acest prag. Mai mult, se estimează că procentul persoanelor cu vârsta de peste 80 de ani va depăşi 12% din populaţia totală, după cum arată un studiu demografic publicat în anul 2015 de Oficiul European de Statistică (Eurostat), potrivit http://ec.europa.eu/ şi www.un.org.
Şi în România, segmentul populaţiei vârstnice va înregistra o tendinţă accelerată de creştere
Dacă în 1990, persoanele în vârstă de 60 de ani şi peste această vârstă reprezentau 10,3% din totalul populaţiei, pentru anul 2080 se preconizează un procent de peste 21,8%.
Conform raportului INSSE de la 1 ianuarie 2021, în România trăiesc peste 3,8 milioane de persoane cu vârsta peste 65 de ani. Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 120,8, în ianuarie 2020, la 123,9 persoane vârstnice la 100 persoane tinere, în ianuarie 2021.
Fenomenul îmbătrânirii populaţiei implică necesitatea acordării unei atenţii sporite nevoilor speciale şi problemelor cu care se confruntă persoanele în vârstă, în special în ceea ce priveşte riscul sărăciei şi excluziunii sociale.
În ţara noastră, persoanele vârstnice sunt beneficiare ale măsurilor de protecţie socială susţinute de sistemul de asigurări sociale care acoperă riscul de bătrâneţe prin pensii, şi de măsurile de asistenţă socială pentru situaţii de dificultate sau vulnerabilitate individuală, ca dizabilitatea, situaţiile de dependenţă, sărăcia, conform www.mmuncii.ro.
Totodată, persoanele vârstnice dependente, care şi-au pierdut autonomia funcţională fizică, psihică, intelectuală, beneficiază, conform Legii nr. 263/2010 cu modificările şi completările ulterioare, de servicii sociale de îngrijire şi asistenţă acordate la domiciliu, în centre de zi şi centre rezidenţiale – cămine pentru persoane vârstnice.
În vederea combaterii fenomenelor de izolare socială a vârstnicilor sau de singurătate, în ţara noastră a fost înfiinţată, în anul 2015, Asociaţia „Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor”, cu sprijinul Fundaţiei Principesa Margareta a României şi „Les petits freres de Pauvres” (Franţa).
Prin mobilizarea voluntară, aceasta contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor vârstnice, la conştientizarea şi responsabilizarea membrilor societăţii civile şi a instituţiilor publice, precum şi la schimbarea percepţiei, atitudinii şi comportamentului societăţii asupra persoanelor de vârsta a treia, arată agerpres.ro, care citează site-ul asociaţiei www.niciodatasingur.ro.
Persoanele vârstnice, o resursă inepuizabilă de înţelepciune şi experienţă
Persoanele vârstnice sunt o resursă inepuizabilă de înţelepciune şi experienţă, cu toţii trebuind nu doar să recunoaştem acest fapt ci şi să întreprindem măsuri efective care să se adreseze acestei categorii sociale importante cu ajutorul căreia putem înţelege mai bine atât trecutul, cât şi prezentul şi în special viitorul.
În toate societăţile, persoanele de vârsta a treia au jucat şi joacă un rol inestimabil, iar noi toţi le suntem datori pentru tot ceea ce au oferit de-a lungul vieţii lor.
Sursa foto: DirectMM
Actualitate
În acest sfârșit de săptămână, spectacolul „Domnul Zero” la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani
Sâmbătă, 5 octombrie și duminică, 6 octombrie de la ora 18.00, la Casa Tineretului din B-dul Mihai Eminescu nr. 48, colectivul Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani prezintă spectacolul „Domnul Zero” de Elmer Rice, regia Vlad Cepoi.
- Vlad Cepoi este și cel care a făcut traducerea și adaptarea textului, dar și scenografia și ilustrația muzicală a spectacolului.
Coregrafia spectacolului este realizată de Victoria Bucun.
Din distribuție fac parte: Răzvan Amitroaei, Andreea Moțcu, Alexandra Vicol, Cezar Amitroaei, Petruț Butuman, Florin Aionițoaei, Lorena-Petronela Chiribuță, Irina Mititelu, Radu Dragoș, Crenola Muncaciu, Bogdan Muncaciu, Silvia Răileanu, Sorin Ciofu, Oana-Maria Tudoran, Valentin Popa, Lidia Uja, Ioan Crețescu.
Piesa „Mașina de calcul”, scrisă de Elmer Rice în 1923, investighează teme fundamentale legate de condiția umană, alienare și impactul tehnologiei asupra vieții individuale. Acțiunea se desfășoară în anii ’20 și se axează pe Domnul Zero, un contabil obișnuit, al cărui destin suferă o schimbare dramatică atunci când își pierde slujba de lungă durată din cauza automatizării și introducerii mașinilor de calcul. La distanță de un secol, constatăm că preocupările societății străbunicilor noștri sunt încă surprinzător de actuale în contextul societății contemporane.
Povestea explorează adâncimea relației dintre individ și tehnologie, subliniind impactul alienării asupra vieții personale și conexiunilor umane. Prin adaptarea textului clasic, „Domnul Zero” servește ca oglindă a fricilor și anxietăților pe care le experimentăm astăzi, subliniind caracterul ciclic al preocupărilor umane în fața schimbărilor tehnologice și sociale. Astfel, piesa rămâne un testament al relevanței sale de-a lungul decadelor, provocând publicul să reflecteze asupra propriei sale relații cu tehnologia și schimbările în evoluția societății.
Durata spectacolului: 1h 20 min.
Prețul unui bilet: 36 lei, iar pentru elevi, studenți, pensionari, 18 lei.
Biletele se găsesc la:
- CASA TINERETULUI, B-dul Mihai Eminescu nr. 48, tel. 0231.510.970 / 0735.779.821,vineri:10.00-18.00 și sâmbătă:12.00-20.00
- Agenția teatrală din incinta cinematografului Unirea, tel. 0722.557.556, de luni până duminică: 10.00-19.00
- On line, la adresa: https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani
Vă așteptăm cu drag la TEATRU!
Actualitate
De Ziua Educației, cu toții ar trebui să ne aducem aminte de cei care ne-au fost dascăli
Ziua Educației, celebrată pe 5 octombrie, marchează recunoașterea importanței educației și a cadrelor didactice. Este o zi dedicată sprijinului profesorilor.
- Data a fost desemnată de UNESCO în 1994 și reprezintă semnarea recomandării UNESCO și a Organizației Internaționale a Muncii privind statutul profesorilor.
Data de 5 octombrie marchează în fiecare an Ziua Internațională a profesorului și Ziua Internațională a Educației, zi în care atenția ar trebui să se îndrepte către cei care contribuie la educarea copiilor.
- Educatori, învățători, profesori, diriginți, cu toții sunt sărbătoriți pe 5 octombrie în fiecare an.
În mediul online în această zi apar sute de mesaje de felicitare pentru cadrele didactice, dar de cele mai multe ori cei care sunt amintiți sunt cei care sunt încă în activitate.
Cu toții ar trebui în această zi să ne aducem aminte de cei care ne-au fost dascăli în primi ani de grădiniță, școală sau liceu, chiar dacă anii ne-au dus departe. Oare câți sunt cei care și-i mai amintesc pe cei care i-au învățat să scrie, să citească și i-au ajutat să descopere lumea.
Timpul a trecut și anii ne-au dus pe cei mai mulți departe de locurile în care am pășit pentru prima data într-o unitate de învățământ.
Anii au trecut și peste cei care ne-au fost dascăli, dar cu siguranță în aceste momente de sărbătoare aceștia s-ar bucura să primească un mesaj din partea celor care le-au fost elevi la un moment dat.
Ziua de 5 octombrie este legiferată ca zi liberă pentru elevi, cadre didactice și personalul din învățământ, însă în acest an, Ziua Internaţională a Educației a picat într-o zi de weekend.
Sursa foto: Basilica
Actualitate
Un tânăr a rămas fără permis, după ce polițiștii l-au depistat la volan, cu un comportament suspect
La data de 4 octombrie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe strada Ion Pilat din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un tânăr, de 29 de ani, din aceeași localitate.
Întrucât avea un comportament suspect, acesta a fost testat cu aparatul DrugTest, rezultatul indicând posibila prezență a substanțelor psihoactive în organism (amphetamine).
- Conducătorul auto a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice.
Tânărului aflat la volan i-a fost reținut permisul de conducere, până la emiterea rezultatului analizelor toxicologice, care vor stabili prezența sau absența substanțelor psihoactive în organism, ori până la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, precizează reprezentanții IPJ Botoșani.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică, implementat și la Botoșani (foto, video)
-
Politicăcu 3 zile in urma
Valeriu Iftime infirmă zvonurile privind interesul pentru un post de ministru sau de senator
-
Se intampla langa noicu 3 zile in urma
Deschiderea anului universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași (foto)
-
Botoșanicu 3 zile in urma
Medalii la Olimpiada Balcanică de Informatică, obținute de lotul coordonat de un profesor din Botoșani
-
Politicăcu 2 zile in urma
Nicolae Ciucă și-a depus la BEC candidatura pentru alegerile prezidențiale 2024 (foto)
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Bărbat reținut de polițiști după ce a amenințat cu moartea pădurarii unui ocol silvic
-
Actualitatecu o zi in urma
Primăriile din județ vor primi peste 12 milioane de lei de la Guvern (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
Un șofer a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a provocat un accident rutier (foto)