Se intampla langa noi
A patra ediție a Festivalului Familiei la Iași (foto)
Duminică, 8 septembrie 2024, Arhiepiscopia Iașilor, prin Departamentul „Pro Vita” din cadrul Sectorului de misiune, a organizat cea de-a patra ediție a Festivalului Familiei.
Programul artistic al Festivalului Familiei a cuprins momente susținute de Corul de copii al municipiului Iași, Teatrul de păpuși ZUM ZUM, Bogdan Ota, dar și bursieri „Pro Vita” Iași, potrivit ziarullumina.ro
- Sunt copii și tineri pasionați de muzică, unii soliști, alții cântă la pian, chitară sau fluier.
Ediția din acest an a fost dedicată în mod special familiilor cu mulți copii, iar bursierii „Pro Vita” Iași, pe lângă momentele artistice, au avut și propriile expoziții de picturi și lucrări artistice. Vizitatorii le-au putut admira și achiziționa, susținând astfel pasiunile și talentele copiilor care provin din familii numeroase, iar fondurile adunate vor fi direcționate către bursele „Pro Vita” din cadrul Proiectului de susținere la studii, parte din Programul de solidaritate pentru familia cu mulți copii „Sfântul Stelian”.
Mai multe detalii despre ediția a patra a festivalului dedicat familiei creștine a oferit Otilia Palade, director executiv „Pro Vita” Iași:
„Anul acesta, la Festivalul Familiei, avem două obiective. Primul obiectiv, acela de a aduce împreună oameni și activități de valoare care au în centrul activității lor familia și promovează valorile familiei, iar pe de altă parte, anul acesta ne-am propus să scoatem în evidență familiile cu mulți copii”, a precizat Otilia Palade.
La rândul său, părintele Radu Brînză, coordonatorul Departamentului „Pro Vita”, a vorbit despre impactul acestui eveniment asupra societății: „Dacă ne uităm în spatele nostru, vedem foarte mulți copii, vedem bunici, vedem părinți, toată lumea este încântată de oferta aceasta pe care o punem la dispoziție, ofertă care înseamnă interacțiune, diversificare a acțiunilor”, a transmis părintele Radu Brînză.
Sursa foto: ziarullumina.ro
Se intampla langa noi
Deschiderea anului universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași (foto)
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, anul universitar 2024‑2025 a debutat cu rugăciune.
Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, au slujit miercuri, 2 octombrie, Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași, înconjurați de un numeros sobor de slujitori, cadre didactice ale instituției de învățământ, în prezența a numeroși studenți.
- Profesorii și studenții facultății ieșene au început acest an universitar invocând ajutorul și binecuvântarea lui Dumnezeu pentru însușirea și propovăduirea învățăturii Bisericii noastre.
Alături de ierarhii Arhiepiscopiei Iașilor au slujit părintele conf. univ. dr. Cezar‑Paul Hârlăoanu, decanul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae”, părintele lect. univ. dr. Cristian Alexandru Barnea, prodecanul instituției, părintele arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul Sectorului învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, precum și cadre didactice și ostenitori ai facultății, arată ziarullumina.ro
Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a rostit un cuvânt de binecuvântare, invitându‑i pe studenți să descopere adevărul și lucrarea lui Dumnezeu: „Lucrarea tânărului teolog, care se pregătește să devină preot, se pregătește să devină misionar, profesor de religie, este să vestească celorlalți Cuvântul lui Dumnezeu. Lucrarea lui este de a nădăjdui spre toți oamenii; să ducă Cuvântul lui Dumnezeu chiar acolo unde acesta pare a fi cu neputință de înțeles. Domnul, până la sfârșitul vieții noastre, caută să ne aducă Vestea cea Bună, să ne împărtășească Învierea Lui, Trupul și Sângele Său înviat ni le împărtășește în taina Sfintei Liturghii, pentru ca, întru puterea Lui, să împlinim cuvântul Lui. Teologul nu învață în școală o tehnică prin care să slujească mai frumos. Ne propunem să‑L cunoaștem pe Dumnezeu, să cunoaștem lucrarea Lui în istorie și să recunoaștem această lucrare. Cum o facem? Luând aminte la experiența celor care și‑au asumat această cunoaștere: la sfinți, la Sfinții Părinți care au grăit despre aceasta și care sunt vrednici de crezare. Domnul, prin preoți, prin teologi, ne cheamă să înțelegem tot cuvântul adevărului Său”.
În continuare, profesorii au participat la ședința Adunării Generale a cadrelor didactice, care a avut loc la Colegiul „Sfântul Nicolae” din Iași, iar de la ora 13.00, în Sala „Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan, a avut loc o întâlnire cu studenții anului I.
Joi, 3 octombrie, va avea loc festivitatea de deschidere a noului an pentru studenții extensiei de la Chișinău.
Justitie
Fosta şefă a Secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean Suceava, condamnată la închisoare
Anca Dumitrovici Ababneh, fosta şefă a Secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean Suceava a fost condamnată, definitiv, la trei ani de închisoare cu executare.
Ea a fost trimisă în judecată de către procurori, în noiembrie anul trecut, pentru 280 de fapte de luare de mită, după ce a pretins şi primit de la pacienţi bani, dar şi alimente şi alte bunuri.
Sentinţa a fost dată de magistraţii Curţii de Apel Suceava, după ce, iniţial, judecătorii Tribunalului stabiliseră, în acest caz, o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare, cu suspendare, potrivit romania-actualitati.ro
Medicul oncolog şi-a recunoscut faptele de corupţie în faţa instanţei, sperând că astfel va obţine o pedeapsă mult mai mică.
Sursa foto: Stirea Sucevei
Se intampla langa noi
Conferință cu titlul „Metamorfozele Iașului. Reconstrucția orașului după cel de-al Doilea Război Mondial”
La Biblioteca Centrală Universitară (BCU) „Mihai Eminescu” din Iași se vor desfășura în 19 septembrie, de la ora 12.00, conferința și expoziția cu titlul „Metamorfozele Iașului. Reconstrucția orașului după cel de-al Doilea Război Mondial”.
Evenimentul, moderat de Carmen Voroneanu, va fi organizat de BCU Iași, Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași şi Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” al Academiei Române – Filiala Iași.
Manifestarea va aduce în discuție situația orașului Iași, supus, în 1944, timp de patru luni, bombardamentelor aeriene.
„O mare parte a populației a plecat în refugiu, instituțiile au fost evacuate, iar orașul a fost supus bombardamentelor aeriene. Distrugerile provocate de război au fost semnificative, iar orașul nu și-a mai recăpătat niciodată aspectul interbelic, atât din punct de vedere al peisajului urban, cât și al structurii socio-profesionale și economice”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.
Vor conferenția prof. univ. dr. Lăcrămioara Petrescu, de la Facultatea de Litere a UAIC, cercetătorul Alexandru Aioanei, de la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”, Daniel Nazare, managerul Bibliotecii Județene „G. Barițiu” Brașov, și conf. univ. dr. Ionuț Nistor, de la Facultatea de Istorie a UAIC.
Sursa foto: romania-actualitati.ro
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică, implementat și la Botoșani (foto, video)
-
Politicăcu 3 zile in urma
Valeriu Iftime infirmă zvonurile privind interesul pentru un post de ministru sau de senator
-
Se intampla langa noicu 3 zile in urma
Deschiderea anului universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași (foto)
-
Botoșanicu 3 zile in urma
Medalii la Olimpiada Balcanică de Informatică, obținute de lotul coordonat de un profesor din Botoșani
-
Politicăcu 2 zile in urma
Nicolae Ciucă și-a depus la BEC candidatura pentru alegerile prezidențiale 2024 (foto)
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Bărbat reținut de polițiști după ce a amenințat cu moartea pădurarii unui ocol silvic
-
Actualitatecu o zi in urma
Primăriile din județ vor primi peste 12 milioane de lei de la Guvern (video)
-
Actualitatecu o zi in urma
Un șofer a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a provocat un accident rutier (foto)